Elhalasztotta a NASA a kizárólag női űrsétát

2019 március 26., kedd 4:15
116

Üvegplafon a világűrben is van, ennek az áttörését tervezte a NASA, amikor március 29-én, az űrkutatás történelmében először egy kizárólag nőkből álló csapatot küldött volna űrsétára. A "csapat" kifejezés ez esetben arra utal, hogy egyszerre két nő, és csak két nő hagyhatta volna el a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetét, hogy új akkumulátorokat szereljen föl.

A tervek szerint március 29-én került volna sor a két űrhajós, Christina Koch és Anne McClain küldetésére, amit most azonban lefújtak, mert kiderült, hogynincs elég űrruha a megfelelő méretben.Pontosabban a NASA megfogalmazása szerint "részben" emiatt halasztják el az űrsétát, bár gyanítom, hogy ez önmagában is elég lett volna hozzá, még ha lehetnek más okai is. Mint írták, McClain első űrsétája során derült csak ki, hogy rá űrruha felsőjéből M-es méret kell, ilyenből pedig csak egyet tudnak legyártani péntekig.

McClain volt a 13. nő, aki valaha kisétált az űrbe, március 29-én Koch lesz a 14-ig. McClain a tervek szerint április 8-án pótolhatja az elmaradt űrsétáját, de Koch nélkül, férfiak társaságában. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt