13 gyilkosságot beismert a Golden State Killer

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

13 gyilkosságban ismerte el bűnösségét az Egyesült Államok egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa, Joseph DeAngelo, akit gyilkossága helyszínei alapján Golden State Killerként ismernek. DeAngelo Kaliforniában gyilkolt, ennek az államnak a beceneve a Golden State, utalva a területet benépesítő aranylázra.

Joseph DeAngelo és védőügyvéde, Joseph Cress is arcvédő plexiálarcot viseltek a 13 gyilkosság mellett nemi erőszakok és betörések tucatjaival vádolt Golden State Killer sacramentói tárgyalásán.Fotó: Rich Pedroncelli/AP

DeAngeló a 70-es és a 80-as években volt aktív sorozatgyilkos, de akkor a rendőrség nem jutott közel hozzá. Végül 2018-ban egy családfakutató weboldal segítségével a DNS-e alapján azonosították. A gyilkosságok idején amúgy rendőrként dolgozott.

Sacramentói meghallgatásán, amit a koronavírus-járvány miatt a nagy érdeklődésre tekintettel egy egyetemi bálteremben tartottak, hogy betarthassák a közösségi távolságtartás szabályait, és mely során a gyanúsított az arcát takaró plexiálarcot viselt, hogy védjék a fertőzéstől, és attól, hogy ő maga fertőzhessen, DeAngelo a 13 gyilkosság mellett több tucatnyi nemi erőszakban, betörésben és egyébb bűncselekményben is bűnösnek vallotta magát.

Ez alapján a várakozások szerint életfogytiglani börtönre ítélhetik majd augusztusban, következő tárgyalásán, ahol túlélő áldozatai is felszólalhatnak majd.

DeAngelo olyan sok bűncselekményt követett el, hogy eleinte a hatóságok nem is gondolták, hogy azokat mind egy ember követte el. Ennek megfelelően több beceneve is volt a sajtóban, nevezték őt Visaliai Vandálnak, Gyémántcsomós Gyilkosnak, az Eredeti Kukkolónak, és a Keleti Erőszakolónak is, mire a hatóságok rájöttek, hogy a bűncselekményeket ugyanaz az ember követhette el.

Az egykori rendőrt, vietnami veteránt és autószerelőt 2018 áprilisában fogták el, részben egy családfakutató weboldal segítségével, amivel egészen a 19. századig vezették vissza a családfáját. De megfigyelés alatt is tartották, mely során a szemetéből DNS-mintákat is szereztek, melyek alapján aztán sikerült a bűncselekményekhez kötni személyét. (Via BBC)