Az Iszlám Állam 84 millió amfetamintablettáját foglalták le Olaszországban

külföld
2020 július 01., 17:30

15 tonnányi amfetaminszármazékot, összesen 84 millió tablettát foglaltak le a salernói kikötőben az olasz hatóságok. A gyanú szerint a kábítószert az Iszlám Állam állította elő Szíriában, erről árulkodik a „captagon” logó, ami a terroristák fő pörgetőszerét jelöli.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Korábban azt írtuk róla, a captagon hatóanyaga az amfetamin gyengébb változatának számító fenetillin, amelyet 1986-ban helyeztek tiltólistára a világ legtöbb országában. Az élénkítőszerként használt drog, amely elnyomja a félelmeket, a kutatások szerint kémiai összetétele miatt sokkal gyorsabban képes kifejteni pszichoaktív hatását, mint önmagában az amfetamin.

A CNN-nek nyilatkozó nápolyi rendőrfőnök szerint az Iszlám Állam egymilliárd eurót kereshetett volna ekkora mennyiségű droggal az európai piacon, amire nagy szükségük lett volna terrorcselekmények finanszírozásához.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A terjesztést valószínűleg több, különböző szervezett bűnözői csoport végezte volna el. Az olasz hatóságok szerint a járványhelyzet miatt jóformán leállt a szintetikus drogok európai előállítása és terjesztése, ezért sok kábítószerkereskedő kénytelen volt Szíria felé fordulni.