Egy év felfüggesztett börtönt kapott a pedofilbotrány miatt leváltott perui magyar nagykövet

bűnügy
2020 július 01., 06:40

Csütörtök délelőtt a bíróság előkészítő ülésén beismerte bűnösségét Kaleta Gábor volt perui nagykövet, akit pedofíliával vádoltak, miután a különböző számítástechnikai eszközein 19 ezer, kiskorúakról készült pornográf fényképet találtak. A Blikk beszámolója szerint

Kaletát egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Emellett 540 ezer forintos pénzbüntetést kell megfizetnie.

Kaleta Gábor
photo_camera Kaleta Gábor Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A nagykövetet korábban a Budai Központi Kerületi Bíróság egy év, két és fél évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, de az ügyészség túl enyhének tartotta az ítéletet, ezért súlyosabb büntetés kiszabásáért fellebbezett.

A lap beszámolója szerint Kaleta ügyvédje arról beszélt, hogy a védence „mintaértékű jogász életet élt, amelynek keretében diplomáciai karriert futott be és ennek keretében szolgálta hazáját. Mélyen vallásos emberről van szó, aki rendszeresen gyakorolja a hitét”, de a botrány miatt a volt diplomata 30 kilót fogyott, akire álláspontja szerint csak pénzbüntetést kellene kiszabni.

Kaleta arról beszélt, hogy végtelenül megviselte az ügy a családját, a szülei ismeretlen számról kapnak telefonokat, a céget is zaklatják, ahol munkát kapott.

A lap megemlíti, hogy mivel az ügyészi indítványban az szerepelt, hogy Kaleta beismerés esetén 1 évet kapjon három évre felfüggesztve, ennél súlyosabb büntetést a bíróság nem szabhatott volna ki akkor sem, ha ezt indokoltnak látja. Végül 2 év 6 hónapra függesztette fel a büntetést. A bíróság egyetértett abban az ügyészséggel, hogy az enyhítő és súlyosító körülmények mellett nincs szükség végrehajtandó szabadságvesztésre. Hozzátették, hogy az ítélet ellen fellebbezésnek van helye, az ügyészség és a védelem is 3 napos gondolkodási időt kért.

Az Index írta meg elsőként, hogy a férfit egy nemzetközi rendőrségi akció részeként vették őrizetbe 2019 tavaszán. A diplomatát a magyar hatóságoknak kellett hazahozniuk Peruból. Ezután Szijjártó Péter tavaly áprilisban kezdeményezte Áder Jánosnál a nagykövet megbízatásának visszavonását. Az ügyről sem a külügyminisztérium, sem az ügyészség nem adott akkor tájékoztatást. A volt perui nagykövet ügyét közel egy évig titkolta a kormányzat és az ügyészség.