Sertéstrágya-szennyezés került a Berettyó mellékfolyójába Romániában

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Állati trágya került az Ér folyóba, a Berettyó mellékfolyójába a romániai Székelyhídnál, ezért harmadfokú vízminőség-védelmi készültség lépett életbe a folyó 8 kilométeres magyarországi szakaszán - tájékoztatta a 444-et a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság.

A hatóságot azután kerestük meg, hogy az Ér és a Berettyó torkolatánál fekvő Pocsaj község polgármestere Facebook-posztban figyelmeztette a helyieket a szennyezésre.

Ebben a polgármester azt írja, hogy a mintegy 30 kilométeres szennyezés több nap alatt vonul majd át az Éren, és a folyó teljes halállományának pusztulását okozza.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) azonban nem állít ilyet: a 444-nek azt írták, „a román fél tájékoztatása szerint halpusztulást nem észleltek az Éren, és ez egyelőre a magyarországi szakaszon sem jellemző.”

A TIVIZIG tájékoztatása szerint június 30-án 13 órakor kapott jelzést a nagyváradi vízügyi igazgatóságtól, hogy vízminőség romlást észleltek az Ér folyón Székelyhídnál. Elmondták, „állati trágyából történt véletlen káreseményről van szó, amely várhatóan érinti Magyarországot is.”

Így a TIVIZIG már délután négy órakor helyszínbejárást tartott a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mozgó laboratóriumával és a megyei kormányhivatal környezetvédelmi főosztályával az Ér-főcsatornán a magyar-román határnál. Majd „a Zsinórdűlői-hídnál merülő falat telepített az Éren az ismeretlen eredetű anyag esetleges visszatartása érdekében.”

A szennyezés éjszaka érte el Magyarországot, de a Berettyó vízminőségét nem veszélyezteti: a folyó vízállása ugyanis most viszonylag magas, 11 m3/s-os, így a szennyeződés képes kellőképpen felhígulni.

„Mindenesetre értesítettük az eseményről a Berettyó folyó halászati hasznosítóját, valamint a mezőgazdasági vízhasználókat” - zárt a levelét a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér