Atomreaktorból származhat a Skandinávia feletti sugárzás

2020 július 3., péntek 10:50

Valószínűleg atomreaktorból származnak azok a radioaktív részecskék, amiket a hét elején a svéd, norvég és a finn sugárbiztonsági hatóságok észleltek, de egyelőre nem tudni, hogy melyik országból erednek, közölte pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

A térségbeli országoknak mind vannak atomreaktoraik, beleértve Oroszországot is, amely azonban tagadta, hogy onnan származnának az észlelt izotópok.

A NAÜ beszámolója szerint a térségben kissé megemelkedett, "nagyon alacsony mértékű" cézium és ruténium szintet mutattak ki, ami nem jelent veszélyt az emberi szervezetre és a környezetre. Az ügynökség szerint ilyen radioaktív kibocsátás akkor keletkezhet, amikor működik a reaktor, illetve ha karbantartást végeznek rajta.

Aleksi Mattila, a finn Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Központ (STUK) laboratóriumának vezetője azt mondta, hogy az atomreaktor normális üzemmenete során is keletkezhetnek ilyen részecskék. Hozzátette, hogy ilyen részecskéket jellemzően évente egy vagy két alkalommal észlelnek, a jelenlegi eset sem tér el a szokványostól.

Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete (CTBTO) Bécsben ugyancsak figyelemmel követte a részecskekibocsátást, és arra jutott, hogy több országban is keletkezhetett.

Sajnos azonban sem a NAÜ-nek, sem a CTBTO-nak nincs joghatósága az ilyen esetek kivizsgálására a feltételezett helyszínen, mert a nukleáris biztonság a nemzetközi jog alapján nemzeti hatáskörbe tartozik. (MTI)