Amerikai anyahajók gyakorlatoztak Kínával egy időben a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tengeren

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

Két amerikai repülőgép-anyahajtó vezényeltek szombaton a Dél-kínai-tengerre, ahol ekkor épp Kína is hadgyakorlatot hajtott végre, amit előzetesen mind az Egyesült Államok, mind a környező országok kritizáltak, írja a Reuters

A vitatott hovatartozású területen Kína évek óta egyre agresszívebben terjeszkedik, többek között mesterséges szigetek építésével kívánnak felügyeletet szerezni a stratégiailag fontos, nyersanyagokban gazdag terület fölött. 

Baloldalon az USS Ronald Reagan egy tavaly októberi fotónFotó: ERWIN JACOB V. MICIANO/AFP

Mind Peking, mind Washington szerint a másik fél a lépésével csak feszültséget szított. A két ország között amúgy is nagyon feszült a viszony, a kereskedelmi háború, a koronavírus ügye, illetve Hongkong sorsa mind-mind konfliktusforrást jelent. 

Szombaton az amerikai haditengerészet jelentette be, hogy az USS Nimitz és az USS Ronald Reagan anyahajók gyakorlatot hajtanak végre a Dél-kínai-tengeren, hogy ezzel is támogassák a szabad és mindenki számára nyitott indo-csendes-óceáni területet. 

Az amerikaiak nem közölték, hogy pontosan hol zajlott a hadgyakorlat a több mint 1500 kilométer hosszan elterülő tengeren, melynek Kína 90 százalékát vallja a magáénak, annak ellenére, hogy ez ellen számos környező ország tiltakozik. George M. Wikoff admirális szerint a céljuk az volt, hogy megmutassák szövetségeseiknek, az Egyesült Államok elkötelezett a régió stabilitása mellett. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér