Közösen kérik gyerekvédő szervezetek, hogy a kormány lépjen fel a kiskorúak szexuális kizsákmányolása ellen

gyermekvédelem
2020 július 12., 04:00

A Kaleta-ügy miatti felháborodás lépéskényszerbe hozta a kormányt, Orbán Viktor ígérete szerint „az őszi törvényalkotás egyik legfontosabb kérdése a gyermekvédelem lesz”, Gulyás Gergely pedig bejelentette, hogy munkacsoportot állítanak fel Kocsis Máté vezetésével, ami felülvizsgálja a hatályos törvényeket.

Bár az jelezheti a kormány gondolkodásának irányát, hogy a Fidesz egykori kommunikációs igazgatóját, a témában ugyanakkor semmilyen tapasztalattal nem rendelkező Kocsist választották a feladatra, a gyerekvédelemben dolgozó szervezetek mégis azt gondolják, hogy ebben a rendkívüli helyzetben kivételesen tudnak hatni a döntéshozókra.

Erről tanúskodik legalább is, hogy petíciót indítottak „olyan összkormányzati lépések sürgetésére, amelyek eredményeként minden gyermek valódi és hatékony védelmet kaphat, hogy ne váljon szexuális erőszak áldozatává, illetve megelőzze az újbóli áldozattá válást, valamint hatékony védelmet biztosítson az erőszakot már elszenvedett gyermekek számára.”

A szervező a Gyermekjogi Civil Koalíció, amelyet az UNICEF hozott létre területen dolgozó civil szervezetek és szakértők összefogására. Szerintük a Kaleta-ügy által uralt elmúlt időszak tanulságai „megerősítették azt, amit a gyermekvédelmi szakma régóta mond:

az áldozatok kiszolgáltatottsága, a körülöttük lévő védőháló hiánya aggasztó, és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az internet a szexuális ragadozók egyik fő vadászterületévé vált.”

A kilenc pont között szerepel, hogy „az Országgyűlés tartson vitanapot a gyermekbántalmazás és a gyermekekkel szembeni szexuális erőszak problémájáról, és dolgozzon ki egy stratégiát a megelőzésre.”, de a legtöbb olyan általános felvetés, ami már rég megvalósulhatott volna:

  • A kormányzati szervek teremtsék meg az egyes esetek rendszerszintű kivizsgálását végző szakmaközi fórumok létrejöttének és rendszeres, valódi működésének feltételeit.
  • A Kormány indítson tudatosságnövelő (felvilágosító, ismeretterjesztő) kampányokat a széles nyilvánosság, valamint az elkövetők és áldozatok számára is.
  • A Kormány biztosítsa, hogy a szexuális erőszak és kizsákmányolás gyermek és felnőtt áldozatai megfelelő minőségű és ideig tartó ellátást és támogatást kaphassanak erre specializálódott országos segítő rendszer keretében, amelynek forrásai folyamatosan biztosítottak.
  • A gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai számára legyen biztosítva kötelező szakképzés, melynek része az erőszak természetrajzának ismerete, az áldozatokra gyakorolt hatása, a trauma tüneteinek felismerése és a megfelelő áldozatsegítés.

A gyermekekkel szembeni szexuális erőszakot elkövetőkkel kapcsolatban három fontos ajánlást tesznek: az első, hogy náluk legyen kötelező a

foglalkozástól való eltiltás,

ideértve a gyerekekkel közvetve vagy közvetlenül összefüggő foglalkozást. A másik az

elkövetői nyilvántartás,

amelyet először az MSZP és a Jobbik, majd a Fidesz is kezdeményezett a héten. A radikálisnak számító megoldást támogatják az aláíró szervezetek, de hangsúlyozzák, hogy „a nyilvántartásnak elsődlegesen a gyermekek védelmét kell céloznia, és meg kell felelnie a jogállamiság követelményeinek is”. Továbbá a bevezetése előtt készüljön hatástanulmány és a kormány egyeztessen szakértőkkel. A harmadik pedig a

terápia,

a büntetőjogi szankciók kiegészítéseként, ami hatékony eszköz a bűnismétlés ellen.

Minderről bővebben írnak a petícióban, amelyet a Gyermekjogi Civil Koalíció 13 tagszervezete és több egyéni szakértője jegyez. Hozzájuk - az eddig szinte teljes médiacsendben is - 3700 aláíró csatlakozott az elmúlt két napban.