A Fidesz azt ígéri, hogy nyilvános listák készülnek majd az elítélt pedofilokról

bűnügy
2020 július 08., 17:12

„Valamennyi gyermekvédelmi jogszabályt felülvizsgáljuk és szigorítani fogjuk úgy, hogy a pedofilok ezentúl a legsúlyosabb büntetéseket kapják, ne reménykedhessenek a bíróság enyhe ítéletében sem, és a jövőben nyilvános listákat lehessen vezetni róluk” - írta a Facebookon a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis Máté szerint „undorító, amit Kaleta Gábor tett”, az „enyhe ítéletért” pedig a kormány által hónapok óta, különféle ügyekkel támadott bíróságot tette felelőssé. (Itt írtunk róla, hogy a kormány által benyújtott törvényeknek, az ügyészségnek és a bíróságnak milyen felelőssége lehet az ügyben.)

link Forrás

„A világban számos megoldás van, amely a pénzbüntetésnél és a felfüggesztett börtönbüntetésnél hatékonyabb, például az elkövetők nyilvántartása, a foglalkozástól való eltiltás és a kötelező terápia”

- mondta szerda koradélután megjelent interjúnkban Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakember, a Hintalovon Alapítvány vezetője. A szexuális bűnelkövetők nyilvántartásáról azt mondta: „a regiszter ellen az az állandó érv, hogy az elkövetők többsége nem pedofil, nem széles körben jelentenek veszélyt a gyerekekre, ezért nem megyünk sokra a nyilvántartásukkal. Ráadásul megtörténik 100 ügy, kiderül 10, eljárás indul 1 esetben és 0,7 százalékot ítélnek csak el, ők kerülnek bele a nyilvántartásba. Amire én azt mondom, hogy ez is 0,7 százalékkal több, mint a semmi. Ki lehetne dolgozni olyan rendszert, ami nem elsősorban a stigmatizációról szól, hanem például arról, hogy ne vállalhasson újra és újra gyerekekhez közeli munkát szexuális visszaélés elkövetője.”

Nem sokkal az interjú megjelenése után kezdődött az MSZP online sajtótájékoztatója, amelyen Szakács László, a párt elnökhelyettese elmondta: határozati javaslatuk alapján a kormány gondoskodjon egy olyan nyilvántartásról, amelyben bárki információt szerezhet arról, kik követtek el gyermekpornográfiával kapcsolatos bűncselekményt. Ezek az elkövetők pedig ne mentesülhessenek a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól. „Egész életükben legyen priuszuk, viseljék ezt a bélyeget” - mondta Szakács László.

A Fidesz gyors közleményben reagált: „Annyira álszent, amit a baloldal művel.”

Az ötlet amúgy már felmerült korábban is, csak nem valósult meg: 2016-ban Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen elmondta: a bicskei gyermekotthonban történtek is bebizonyították, hogy a szakellátásban dolgozók részéről az erkölcsi bizonyítvány megléte kevés, ezért egy olyan országos nyilvántartó rendszer kidolgozásán gondolkodnak, ahol jól nyomon követhetőek azok, akiknek már volt hasonló ügyük - írta akkor a Népszava.