A bolíviai törvényhozás arra biztatja a koronavírusos betegeket, hogy kezeljék magukat mérgező, ipari fehérítővel

külföld
2020 július 17., 19:38

Reggelente hosszú sorokban várakoznak az emberek a bolíviai Cochabambában, hogy némi klór-dioxidhoz jussanak, ami vélekedésük szerint gyógyítja a koronavírust. Ez valójában egy erős ipari fehérítő, ezért mérgező is.

Jelenleg öt embert ápolnak kórházban azért, mert klór-dioxiddal próbálta kezelni magát, egyikük nem is volt koronavírusos, írja riportjában az AP. Az egészségügyi minisztérium ugyan figyelmeztette az embereket a szer kockázataira, de hiába, ha

közben az ellenzéki többségű törvényhozás kifejezetten biztatja őket a klór-dioxid használatára.Múlt héten el is fogadtak egy törvényt, amely lehetővé teszi a sürgősségi gyártását, reklámozását és használatát „a koronavírus megelőzése és kezelése céljából”. Igaz, ezt még Jeanine Áñez ideiglenes elnöknek is alá kellene írnia, aki az előző elnök, Evo Morales megbuktatása és elüldözése óta tölti be a posztját.

photo_camera Egy bolíviai idősotthon lakója Fotó: -/AFP

Cochabambában különösen nagy a veszélye egy ilyen szer elterjedésének, hiszen itt koncentrálódik a bolíviai koronavírusos halálesetek negyede. Vagyis rengetegen vannak, akik a fertőzéstől való félelmükben bármit hajlandóak kipróbálni. Egy árus el is mondta az AP-nek, hogy több ezer ember vásárolt már tőle klór-dioxidot, amit cseppenként fogyasztanak. Ő maga is szedi, állítása szerint semmi baja. A város polgármestere és Cochabamba állam kormányzója is támogatja a klór-dioxid használatának engedélyezését. A fehérítővel kapcsolatban korábban is elterjedt már, hogy gyógyítja a rákot, az AIDS-et vagy a maláriát, de erre semmiféle bizonyíték nincs, figyelmeztetett a helyi tudományos szövetség elnöke is. De nemcsak Bolíviában terjed a klór-dioxid, tavaly az Egyesült Államokban derült ki, hogy rengeteg szülő ezt adja az autista gyerekének.