Csak negatív koronateszttel mehetnek vissza az idősotthonok lakói

belföld
2020 július 17., 07:11

Csak negatív koronateszttel térhetnek vissza az idősotthonok lakói, ha elutaznak valahova, jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az idősotthonokban a látogatási és kijárási korlátozást június 19-én oldotta fel az országos tiszti főorvos, de július 15-től szigorodik az eljárásrend, amit minden szociális intézményben kötelező betartani, de ez alapján egyéni eljárásrendet is kialakthatnak.

A szigorítások:

  • Ha valamelyik lakó elmegy hétvégére a rokonaihoz vagy a saját otthonába, akkor csak negatív PCR teszteredménnyel térhet vissza. Az otthon egyéni eljárásrendben pluszban karantént is elrendelhet.
  • Amennyiben valakit ugyan nem koronavírus miatt, de legalább 48 órán keresztül egészségügyi intézményben ápoltak, akkor is szükséges a negatív PCR-teszt felmutatása. Ha ezt a lakó nem tudja felmutatni, akkor két hét karantén vár rá.
  • Ha a szociális otthonok új lakót vesznek fel, az ő esetükben is öt napnál nem régebbi tesztre van szükség.
  • A látogatóknál fontos szempont, hogy aki három héten belül sárga vagy piros országban járt, nem látogathatja meg hozzátartozóját az otthonban. Így is csak előzetes telefonos bejelentkezés, majd az utazásról szóló nyilatkozat kitöltése után, a megfelelő higiénés szabályok betartásával lehet csak belépni az intézményekbe.

Az mfor értesülései szerint egy budapesti otthonban a teszt után is izoláció vár a lakókra, sőt akkor is, ha úgy mennek járóbeteg-szakellátásra, hogy az intézmény egyik alkalmazottja nem tudja elkísérni a lakót. (via mfor.hu)