Öt céggel, több százmillió koronavírus elleni vakcináról tárgyal az Európai Unió

járvány
2020 július 17., 13:11

Három gyógyszergyártóval (Moderna, Sanofi, Johnson & Johnson) és két biotechnológiai céggel (BioNtech, CureVac) tárgyal az Európai Unió a lehetséges koronavírus elleni vakcinák megvásárlásáról, írja a Reuters.

A hírek szerint erről kedden, Berlinben tájékoztatták az Európai Bizottság képviselői az illetékes uniós minisztereket. Azt hivatalosan is megerősítették, hogy több céggel kapcsolatban vannak, de nem nevezték meg őket.

A Reuters szerint az amerikai Johnson & Johnsonnal és a francia Sanofival folytatott tárgyalások állnak a legjobban, itt már a szükséges mennyiség is szóba került. Előbbitől 200 milió, utóbbitól a jövő év második felében további 300 millió vakcinát vásárolna az EU. A 300 milliós számot a Sanofi is megerősítette.

Júniusban négy tagállam, Németország, Franciaország, Olaszország és Hollandia már megállapodott a brit-svéd AstraZenecával 400 millió vakcina megvásárlásáról. A Reuters szerint az EU ezt is újratárgyalja, hogy a többi ország számára is egyenlő hozzáférést biztosítsanak.

A kínai Sinovac Biotech egyik kutatója a pekingi laboratóriumukban fejlesztett védőoltással. Hszi Csin-ping kínai elnök május 18-án azt ígérte, hogy Kína közkinccsé teszi majd az általuk fejlesztett oltóanyagot.
photo_camera A kínai Sinovac Biotech egyik kutatója Fotó: NICOLAS ASFOURI/AFP

A Bizottság közlése szerint, ha nem sikerül az egész uniós népesség számára elegendő vakcinát beszerezni, akkor demográfiai és járványügyi adatok alapján döntenek majd a szétosztásáról.

Világszerte több mint 150 lehetséges vakcina fejlesztésével próbálkoznak, ebből 23 már a klinikai vizsgálat humán szakaszában van, vagyis embereken próbálják ki őket. Legalább három esetben eljutottak a harmadik fázisba, amikor nagy létszámú betegcsoporton vizsgálják a készítményt. A kínai Sinopharm és Sinovac Biotech mellett ez az AstraZenecának és az Oxfordi Egyetemnek sikerült.