Átlagos pszichés és intellektuális állapot elegendő ahhoz, hogy valaki iskolaőr legyen

oktatás
2020 július 18., 06:02

Pénteken megjelent a Magyar Közlönyben a belügyminiszter rendelete, ami szabályozza, mi kell ahhoz, hogy valakiből iskolaőr lehessen. Eszerint a munkának pszichológiai és fizikai minimumfeltételei vannak, előbbiek a következők:

  • kiegyensúlyozott pszichés állapot,
  • átlagos érzelmi-indulati kontroll,
  • átlagos pszichés terhelhetőség, stressztűrő képesség,
  • átlagos intellektuális képességek,
  • átlagos kommunikációs képesség,
  • átlagos felelősségtudat,
  • szabálykövető magatartás.

A fizikai minimumfeltételeket pedig fekvőtámaszokkal, 1500 méteres síkfutással és felülésekkel vizsgálják.

Az iskolaőrök a parlament július 3-i döntése értelmében egyenruhát és szolgálati jelvényt kapnak, közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek majd, és a rendőrség állományába fognak tartozni. Kapnak gumibotot is, de a mostani rendelet szerint ezzel csak a támadó végtagot üthetik majd, de hogy mikor használhatnak kényszerítő eszközt, az rajtuk múlik, a rendelet szerint:

„Az iskolaőr vegyi eszközt vagy rendőrbotot saját elhatározásából vagy szolgálati elöljárója parancsára használhat.”

A vegyi eszköz és a bot mellett testi kényszer és bilincset is alkalmazhatnak majd az iskolaőrök, akik egyébként a rendelet szerint nem nyilatkozhatnak a sajtónak, és nem lehet tetoválásuk sem.

Az mfor szerint eddig 491 iskolában jelezték az igényt iskolaőri jelenlétre, ezekben már biztos, hogy szeptemberben az új tanévet a diákokkal és pedagógusokkal együtt az iskolaőrök is megkezdik. A tanintézmények között öt gimnázium szerepel, az összes többi szakgimnázium, szakiskola, általános iskola, illetve gyógypedagógiai módszertani intézmény. Az iskolaőröknek elvileg jogi, pszichológiai és pedagógiai ismeretekkel is kell rendelkezniük, de hogy ki jogosult eldönteni, hogy egy-egy pályázónak megfelelőek-e az ilyen irányú ismeretei, arról nem ír egyik vonatkozó jogszabály sem. (Magyar Hang, Mfor)