Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere egy nap alatt 13 milliárd dollárral növelte a vagyonát

PÉNZ
2020 július 22., 05:40

Az Amazon-alapító Jeff Bezos jó ideje a világ leggazdagabb emberének számít, de hétfőn egy nap alatt 13 milliárd dollárral nőtt a vagyona, amire egyszer sem volt példa, mióta a Bloomberg napi szinten követi ezeket a változásokat. A növekedés önmagában harmincszorosa a brit királynő teljes vagyonának.

Bezos vagyona így sosem látott magasságokba emelkedett, és már 189 milliárd dollárnál tart, ami meghaladja a legnagyobb brit cég, a koronavírus elleni vakcina kutatásában is élen járó AstraZeneca értékét. Annyi pénze van, hogy - a Guardian példáját idézve - eltörpül mellette Magyarország, Ukrajna és Katar GDP-je, de hamarosan utolérheti Görögországot és Új-Zélandot is, a világ 51. és 52. legnagyobb gazdaságait.

Jeff Bezos 2018. szeptember 19-én.
photo_camera Jeff Bezos Fotó: Jim Watson/AFP

Miközben a koronavírus-járvány számos gazdasági szektorban az 1929-33-as világválság óta nem látott pusztítást végez, Bezos óriáscége valósággal szárnyal. Hétfőn nyolc százalékkal, 3197 dollárra nőtt az Amazon részvényárfolyama, az év elejéhez képest pedig 70 százalékos növekedést könyvelhettek el.

Bezos vagyona január óta 74 milliárd dollárral nőtt, és szinte pont ennyivel haladja meg a világ második leggazdagabb emberének, Bill Gatesnek a vagyonát.Bezos, aki egy garázsból indulva duzzasztotta az Amazont beláthatatlan óriáscéggé, jelenleg a vállalat részvényeinek 11 százalékát birtokolja. Ezen kívül övé az űrbizniszben utazó Blue Origin és a Washington Post is.

Gates-el ellentétben azonban Bezos nem szívesen jótékonykodik. A Guardian cikke szerint 100 millió dollárt, vagyona 0,05 százalékát ajánlotta a vírus miatt szegénységbe sodródott amerikaiak élelmiszer-ellátására, és 25 millió dollárral támogatta a házhozszállítással foglalkozó sofőröket, valamint a szintén bajba került szezonális munkavállalókat. Ezen kívül kétmilliárd dollárt, vagyona egy százalékát ajánlotta a hajléktalan emberek életkörülményeinek javítására és szegénységben élő gyerekek oktatására a Bezos Day One Fundon keresztül.

Bezos a világ öt leggazdagabb embere közül egyedüliként nem írta alá Gates és Warren Buffett Giving Pledge nevű jótékonysági kezdeményezését, amelyben vállalták, hogy legalább a vagyonuk felét karitatív célokra fordítják. A világ egyik legnagyobb humanitárius csoportja, az Oxfam sokkolónak nevezte, hogy Bezos ennyit keresett a koronavírus-válság alatt, ami világszerte emberek százmillióit taszított szegénységbe.

Amellett, hogy Bezos a világ leggazdagabb embereként az egyik leghatalmasabb is, a fogyasztók érdekeire hivatkozva több adatot gyűjt róluk, mint bárki. Erről nemrég dokumentumfilm is készült, részben egykori és jelenlegi amazonos alkalmazottakkal.