Elítéltek egy 93 éves SS őrt

A német bíróság a két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy 93 éves egykori nácit, aki egy koncentrációs táborban 5232 ember kivégzésében segédkezett, írja a Reuters.

Bruno D. egy SS őr volt a lengyelországi Stutthof koncentrációs táborban 1944 augusztus és 1945 április között.

Bruno D. elismerte, hogy ott volt a táborban, de azt nem, hogy bűncselekményt követett volna el. Mivel a második világháború idején csak 17-18 éves volt, még most is az ifjúsági büntetési irányelvek vonatkoztak rá.

Bár nem ismertbe be tettét, Bruno D. bocsánatot kért.

„Bocsánatot szeretnék kérni minden embertől, aki átélte ezt a pokoli őrültséget, valamint hozzátartozóiktól és túlélőlőktől”- mondta.

Mintegy 65 000 ember halt meg a stutthofi koncentrációs táborban, az ügyészek szerint sokakat lelőttek vagy elgázosítottak. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.