Külföldre menekült a fehérorosz ellenzéki vezető, aki el akart indulni Lukasenka ellen az elnökválasztáson

külföld
2020 július 24., 15:27

Külföldre menekült Valerij Cepkalo fehérorosz ellenzéki vezető, aki Aljakszandr Lukasenka államfő kihívójaként próbálkozott indulni az augusztusi elnökválasztáson - közölte pénteken a volt washingtoni nagykövet kampánystábja. Cepkalo Oroszországba ment a fiaival, attól tartva, hogy a hatóságok megvonhatják szülői felügyeleti jogait.

Az ellenzéki vezető kampánystábja szerint az ügyészi hivatal tisztségviselői mentek ki Cepkalo fiainak iskolájába, hogy írásban rögzítsenek nyilatkozatokat, miszerint a családjuk nem viseli megfelelően gondjukat. „Nem volt más választásunk” - hangoztatta Veranyika Cepalko egy több száz fős tömeget vonzó nagygyűlésen. Veranyika Cepalko, akinek férje azért nem indulhatott, mert a választási bizottság hatálytalanította az induláshoz szükséges aláírások egy részét, jelenleg Szvjatlana Tihanovszkaja elnökjelölt csapatában kampányol Lukasenka ellen.

photo_camera Veranyika Cepalko, Szvjatlana Tihanovszkaja és Babarika kampányfőnöke Fotó: SERGEI GAPON/AFP

„Aggódó emberek felhívtak, és azt mondták: Nem akarjuk aláírni ezeket a papírokat, de rákényszerítenek minket, valami terhelőt gyűjtenek ellenetek, és a következő lépés az lesz, hogy megfosztanak szülői felügyeleti jogotoktól, mert nem vagy jó anya és nem gondoskodsz gyermekeidről” - jelentette ki. A vádhatóság szóvivője nem válaszolt megkeresésekre.

A napokban egyébként Tihanovszkaja is közölte, hogy gyerekeit egy közelebbről meg nem nevezett európai uniós tagállamba küldte, miután névtelen fenyegetést kapott, miszerint elveszik őket tőle, ha nem áll el a jelöltségtől.

Fehérorosz emigránsok tüntetnek Krakkóban
photo_camera Fehérorosz emigránsok tüntetnek Krakkóban Fotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

Politikai megfigyelők az országot 1994 óta irányító Lukasenka győzelmével számolnak az augusztus 9-i voksoláson, aki immár hatodszor indul az államfői tisztségért. Két legfőbb riválisa - a pénzügyi szabálytalanságokkal vádolt Viktar Babarika üzletember és a minszki vezetés korrupciójával gyakran foglalkozó Szjarhej Tihanovszkij blogger (Szvjatlana Tihanovszkaja férje) - börtönbe került, s jogvédők szerint több mint 1100 embert vettek őrizetbe az elnökválasztás előtt.

A 65 éves Lukasenka évtizedek óta nem látott kihívásokkal kénytelen megbirkózni, tekintettel arra a társadalmi elégedetlenségre, amely a gazdasági helyzet, az emberi jogok ismétlődő megsértése és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati válságkezelés hiányosságai miatt bontakozott ki az országban. (Reuters via MTI)