Irán legkeményebb börtönébe szállították át a brit-ausztrál nőt, akit kémkedés vádjával ítéltek el 10 évre

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az egyik leghírhedtebb iráni börtönbe helyezték át a brit-ausztrál Kylie Moore-Gilbertet. A nő jelenleg 10 éves börtönbüntetését tölti, amit kémkedésért szabtak ki rá, és amit állítása szerint nem követett el. Gilbert Cambridge-ben végzett, majd a Melbounre-i Egyetem oktatója volt, szakterülete a közel-keleti politika. Két évvel ezelőtt tartóztatták le, és közel két évet töltött a teheráni Evin börtönben, ahol barátai beszámolói szerint a földön aludt, és sok időt kellett magánzárkában töltenie. 

Kylie Moore-Gilbert

Pár nappal ezelőtt derült ki, hogy az ország egyik legkeményebb börtönébe szállították át, ahol mindennapos az erőszak, és ahol jelenleg a koronavírus is pusztít. Mint a BBC írja, ez az a börtön, ahová a politikai foglyokat is zárni szokták. 

Moore-Gilbertet 2018-ban vették őrizetbe, amikor egy konferencia meghívására érkezett az országba. A beszámolók szerint a rendezvény több résztvevője tartotta 'gyanúsnak' a tudományos munkáját, ezután jelentették az Iráni Forradalmi Gárdának, melynek tagjai a reptéren, már elindulása előtt vették őrizetbe a nőt. Zárt tárgyaláson ítélték el, sokáig még azt sem árulták el, hogy ki az, akit letartóztattak. 

Arról semmiféle bizonyítékot nem lehetett látni, hogy miért találta az iráni bíróság megalapozottnak a kémkedés vádját. Nemcsak Moore-Gilbert, de az ausztrál kormány is számos alkalommal visszautasította a vádakat, melyet szerintük politikai okok tápláltak. 

Moore-Gilbert a teheráni börtönből több levelet is ki tudott juttatni, melyekben arról írt, hogy elkülönítették a többiektől, és nem kap elég élelmet, illetve megfelelő gyógyszereket sem. Azt is állította, hogy az irániak felajánlották neki, hogyha a számukra kémkedne, rögtön szabadon engednék. 

A koronavírus-járvány kitörésekor Iránban több mint százezer rabot engedtek szabadon, de Moore-Gilbert nem volt köztük. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér