UNICEF: Minden harmadik gyerek a világon ólommérgezésnek van kitéve

2020 július 30., csütörtök 8:55

Minden harmadik, azaz globálisan körülbelül 800 millió gyerek vérének ólomszintje éri el vagy haladja meg azt a deciliterenkénti öt mikrogrammot, ami már beavatkozást igényelne a súlyosabb idegrendszeri károk elkerülése érdekében. Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) a Pure Earth nevű környezetvédelmi szervezettel közösen elkészített, csütörtökön közzétett tanulmánya arra is felhívja a figyelmet, hogy a veszélyeztetett gyerekek közel fele Dél-Ázsiában él.

A Toxikus igazság

címet viselő jelentés szerint az erős neurotoxinnak - azaz idegrendszeri károsodást okozó méregnek - számító ólom helyrehozhatatlan károkat okozhat a fejlődő szervezetben, és minél később mutatják ki és kezdik meg a kezelést, annál valószínűbb, hogy halálhoz vezet. A gyerekek szervezetének ólomszennyezés-mértéke minden korábbinál magasabb.

2016, Chicago: tábla figyelmezteti a gyerekeket, hogy ne játszanak a földön, mert a talajban magas ólomkoncentrációt mértek Fotó: Joshua LOTT/AFP

A gyermekkori ólom-kitettség összefüggésbe hozható a mentális egészség zavaraival, viselkedési problémákkal, valamint a bűnözés és az erőszak növekedésével is. Az idősebb gyermekeknél növeli a vesekárosodás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - húzták alá a jelentésben.

A vizsgálat szerint az ólommérgezések mintegy 85 százalékáért a távközlésben és a háztartási, illetve elektromos eszközökben használt ólom-sav tartalmú akkumulátorok a felelősek. Míg ezeket az akkumulátorokat az Egyesült Államokban és Európában újrahasznosítják, a fejlődő országokban nincsenek olyan létesítmények, ahol ezt megtehetik.

A Ghánáról, Mexikóról, Grúziáról, Bangladesről és Mexikóról esettanulmányt tartalmazó jelentés több megoldást vázol fel az érintett országoknak az ólomszennyezés csökkentésére. E javaslatok közt van a vérólomszint-vizsgálaton alapuló monitorozó rendszer, az egészségügyi rendszer felkészítése az ólommérgezés tüneteinek felismerésére és megelőző, valamint ellenőrző intézkedések bevezetése annak érdekében, hogy elkerüljék a gyermekek veszélyes helyeken tartózkodását, az ólmot tartalmazó termékek használatát - írja az MTI.

Itthon az ólmos csapvíz jelenthet problémát többek között.