Személyi szankciókat vezetett be Hongkong kormányzója ellen az USA

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Személyi szankciókat rendelt el az amerikai pénzügyminisztérium Carrie Lam, Hongkong kormányzója ellen. Ez az eddigi legkomolyabb amerikai válasz arra, hogy Kína idén július 1-ével gyakorlatilag felszámolta Hongkong függetlenségét.

Hongkong 1997-ig brit gyarmat volt, Nagy-Britannia és Kína megállapodása alapján azzal a feltétellel került vissza Kínához, hogy a város 2047-ig fenntarthatja autonómiáját, és demokratikus jogrendjét.

Ehhez képest Kína már az elmúlt 23 évben is lépésről lépésre számolta fel Hongkong autonómiáját, kezdve azzal, hogy a város kvázi parlamentjét pekingpárti politikusokkal töltötték fel, és kormányzónak is Peking támogatóját választották. Idén júliusban aztán nem is a hongkongi, hanem a pekingi parlamentben fogadtak el egy nemzetbiztonságinak nevezett törvényt, amivel gyakorlatilag megszüntették Hongkongban a szólásszabadságot, korlátozták a gyülekezési szabadságot, és mely alapján akár már azért tíz évre börtönözhetnek be embereket, ha Hongkong függetlenségét követelnék, szóban vagy írásban. (Via Axios)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem