Aggasztó az esetszámok növekedése, több tesztet és maszkviselést kér Kemenesi Gábor virológus

járvány
2020 augusztus 10., 08:31

„Továbbra is értetlenül állok a maszkviselés ellen felszólalók esztelen és a társadalom egészére nézve káros érveit nézve” - írja Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa friss Facebook-posztjában, amiben igyekszik megcáfolni a leggyakoribb maszkellenes érveket, tévhiteket is.

„Tessék viselni, mert amúgy is kötelező az előírt helyeken! Tessék viselni mert megvédjük a többi embert, ha betegek vagy ha netán tünetmentes hordozók lennénk! Tessék viselni, hogy a fertőzési láncolatok kevésbé jussanak el a veszélyeztetett emberekhez - ők nem csupán idős/krónikus betegek lehetnek!”

„Nem szűri ki a szövetmaszk a vírust? - valóban nem, viszont felfogja a vírust terjesztő folyadékcseppecskék döntő többségét - ezért kell minél szélesebb körben hordani, ezt jelenti a tömegességi elv.”„Többen halnak meg akármi másban mint ebben? - ez nem jogosít fel senkit arra, hogy más emberek életét kockára tegye pusztán dacból - rendkívülinek mondható a fertőző betegségek tekintetében ez a szám, 730 ezer embernél tartunk és nem látni a végét.”„Nem is ebben halnak meg a betegek? - ez az állítás nem igaz, a vírus részletes patomechanizmusait ugyan most ismeri meg a tudomány de a fertőzés hatása jól látható az epidemiológiai adatokon, éves halálozási átlagon, és a kórházi eseteken.”

photo_camera Kemenesi Gábor

Kemenesi a napi esetszámok növekedését látva is több tesztet és maszkviselést kért a Népszavának adott nyilatkozatában. Hétfő reggel 35, az előző nap pedig 43 új fertőzöttet regisztráltak, amire május közepe óta nem volt példa.

Szerinte aggasztóak ezek a számok, azért is, mert „nem egy-egy gócpontról beszélünk. Az új esetek nem egyetlen eseményhez köthetők, hanem az ország különféle helyein találtak rá az új pozitív esetekre. Ez azt jelenti, hogy új fertőzési láncolatok indultak el. Ennek meg az a következménye, hogy még több új fertőzés lesz.”

Azt mondta, annak érdekében, hogy elkerüljük az újabb korlátozásokat, nem lankadhat az emberek ébersége, tartaniuk kell a távolságot, hordaniuk kell a maszkot, és figyelniük kell a kézmosásra.

A maszkviselésről azt írta, „ez nem politikai téma”, hanem „a tudatosságról, a közérdekről és a szakmai vélemény közléséről szól. Számomra a félelemkeltést leginkább a témában járatlan félszakemberek etikátlan viselkedése és kinyilatkoztatásai jelentik, ami ellen a valódi szakmai forrásoknak, kutatóműhelyeknek, járványügynek mielőbb fel kell szólalnia.”