Olaf Scholz lesz jövőre a német szociáldemokraták kancellárjelöltje

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Olaf Scholz lesz a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje a 2021-es szövetségi parlamenti választásokon, jelentette be hétfőn a baloldali párt társelnöke.

Olaf ScholzFotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance via AFP

Saskia Esken elismerte, hogy a döntés váratlan lehet egyesek számára, de bizalmat kért a párt tagjaitól. A 62 éves Olaf Scholz 2018 óta pénzügyminiszterként és alkancellárként dolgozik Angela Merkel nagykoalíciós kormányában. Az SPD politikusa a bejelentés után azt üzente: „nagyszerű, fair és sikeres kampányban" reménykedik”.

Németországban várhatóan 2021 őszén tartanak szövetségi parlamenti választásokat, amelyeken megválaszthatják Merkel utódját. A kancellár már korábban közölte, hogy jelenlegi, negyedik mandátuma lesz az utolsó. A CDU és a CSU pedig egyelőre nem nevezte meg a jelöltjét.

A legfrissebb felmérések szerint a Német Szociáldemokrata Párt támogatottsága jelenleg 15 százalékon áll, ami még a 2017-es választáson elért 20,5 százalékos eredményhez képest is visszaesést is jelent. Az SPD 2002 óta nem nyert szövetségi parlamenti választást, és mostanra már a Zöldek is megelőzték népszerűségben. (Spiegel/MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem