A japán miniszterelnök pár nap különbséggel szinte ugyanazt a beszédet mondta el Hirosimában és Nagaszakiban

Több 444 videó?
Szeretném

A 75 évvel ezelőtti bombázások túlélői is kifogásolták, hogy Japán miniszterelnöke, Abe Sindzó szinte ugyanazt a beszédet mondta el három nap különbséggel Hirosimában és Nagaszakiban, írja a Guardian

A két beszédet azóta egy plágiumkereső szoftverrel is összevetették, és így derült ki, hogy a két szöveg 93 százalékában megegyezett, de a hasonlóságot fel lehet fedezni a miniszterelnök honlapjára feltöltött angol verziókban is. 

Abe Sindzó Nagaszakiban, 2020 augusztusábanFotó: Pool for Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

Az első bekezdés rögtön csak a városok neveiben tért el, és később is sok hasonlóság akadt. Egy különbség abban akadt, hogy Abe más szavakkal írta le, hogy a világháború után hogyan építették újra az atombombával elpusztított két várost. 

Becslések szerint mintegy 140 ezer ember halt meg azonnal, illetve a rákövetkező hónapokban, miután az Egyesült Államok atombombát dobott Hirosimára, míg a három nappal később Nagaszakira ledobott bomba 74 ezer életet követelt. 

A miniszterelnöki beszéd utolsó szakasza is csak a városok neveiben különbözött egymástól. A japán sajtó szerint a miniszterelnök megoldása sokakat felháborított, köztük a túlélőket is. A túlélők épp arra akarták felhasználni a bombázások 75. évfordulóját, hogy nyomást helyezzenek a miniszterelnökre, hogy tegyen többet a nukleáris fegyverek leszereléséért, de ezen a téren sem elégedettek Abe munkájával