Egyre emelkedik a bejrúti robbanás halálos áldozatainak száma, sok eltűntet még keresnek

külföld
2020 augusztus 14., 08:00

Százhetvennyolcra emelkedett a múlt heti bejrúti robbanás halálos áldozatainak a száma. Körülbelül 6000 ember megsebesült, és legalább 30 eltűntet még mindig keresnek a mentőegységek - derül ki az ENSZ pénteken közzé tett, a katasztrófa 15 kilométeres körzetében keletkezett károkat ismertető vizsgálatából.

A jelentés szerint a robbanás a környék hat kórházában okozott működési fennakadásokat, és több mint 20 egészségügyi létesítményt megrongált. Kár keletkezett körülbelül 120 iskolaépületben is, ez csaknem 50 ezer tanulót érint.

photo_camera Segélycsomagokat osztogató katonák és önkéntesek a kikötő közelében található Karantina negyedben Fotó: STR/NurPhoto via AFP

Súlyosan megrongálódott több mint 1000 lakóépület is, noha a jelentés szerint az épületek több mint 55 százalékában kiadó lakások voltak, így vélhetően sok érintettnek van hová mennie.

A halottak közt legalább 13 menekült is van.

Noha a jelentés szerint Bejrút élelmiszerellátása nincs veszélyben, a robbanásban megsemmisült az ország központi gabonatárolója, így az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) liszttel és gabonával támogatja Libanont az élelmiszerhiány elkerülése érdekében.

A WFP amiatt is aggódik, hogy a robbantást követő tüntetéssorozat a koronavírus-járvány terjedését gyorsíthatja, mert a résztvevői láthatóan nem tartják be a fertőződés elkerüléséhez szükséges védőtávolságot.

A bejrúti kikötő, aminek egy részét gyakorlatilag a földel tette egyenlővé a múlt keddi óriási robbanás, jelenleg kapacitása 30 százalékán üzemel. Az ország északi részén lévő Tripoli kikötője pedig 70 százalékos kihasználtsággal működik.

A libanoni fővárosban történt robbanást 2700 tonna, a kikötőben évek óta, különösebb óvintézekedések nélkül tárolt ammónium-nitrát okozta. Nem sokkal később kiderült, hogy illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de végül senki nem tett semmit, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból.

Az országban tiltakozások kezdődtek, az emberek a korruptnak, hanyagnak és alkalmatlannak tartott kormány és a politikai elit távozását követelték. A tiltakozások e a héten a kormány bejelentette lemondását. (MTI)