Reuters: csak a magyar kormány nem büntetné Fehéroroszországot

külföld
2020 augusztus 14., 14:21

A Reuters diplomáciai forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy

csak Magyarország nem támogatta a Fehéroroszország ellen szankciókat az uniós külügyminiszterek pénteki rendkívüli ülésén.

Az elcsalt választás, és azt követő brutális rendőri erőszak miatt a lengyel kormány kezdeményezett rendkívüli uniós csúcsot. Az ügy mellé állt további nyolc tagállam és az Európai Bizottság elnöke is. Ursula von der Leyen a külügyminiszterek videokonferenciája előtt arról posztolt Twitter-oldalán, hogy

"további szankciók meghozatalára van szükség azokkal szemben, akik megsértették a demokratikus értékeket vagy visszaéltek az emberi jogokkal Fehéroroszországban."

Mivel a pénteki egyeztetés csak előkészítő ülés volt, és videokonferencia miatt nem is dönthettek volna határozatról a külügyminiszterek, a végső döntés a szankciókról néhány hét múlva várható.

A magyar kormány négy napig nem kommentálta a fehéroroszországi eseményeket. Végül csütörtökön posztolt Szijjártó Péter mindössze annyit, hogy

"abban vagyunk érdekeltek, hogy olyan, párbeszéden alapuló EU-s döntések szülessenek, amelyek nem lehetetlenítik el Belarusz és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem."

Szijjártó puha posztjában nem írt sem a vasárnapi elnökválasztás tisztaságáról, sem a tüntetők elleni brutális rendőri fellépésről.

photo_camera Fotó: Iliya Pitalev/Sputnik via AFP

Eközben Minszkben öt nappal a választásokat követően végeredményt hirdetett a központi választási bizottság:

a vasárnapi elnökválasztást a szavazatok 80,1 százalékával Aljakszandr Lukasenka elnök nyerte.