Szlávik szerint a magyarországi új koronavírus fertőzöttek többsége tünetmentes vagy enyhe tünetei vannak

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„Hiába növekszik naponta harminc-negyvennel az új esetek száma, ez a kórházban kevésbé érzékelhető, tehát olyan új esetek vannak többségben, akik vagy teljesen tünetmentesek, vagy enyhe tünetekkel otthonaikban vannak” - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Egyelőre jóval kevesebb idős beteg van, aki kórházba, intenzív osztályra kerül.

Szlávik szerint a járvány elleni védekezés kulcsa, hogy a gócpontokat, mint amilyen Pápa, fel kell kutatni, szűrni kell, karanténintézkedéseket kell hozni és meg kell akadályozni, hogy ebből a gócból kitörjön a vírus. „Amíg ezt mi tudjuk csinálni, nincs ok aggodalomra” – hangsúlyozta. Csehországot hozta fel példaként, ahol naponta 200-300 új eset van, mégis zöld kategóriájú ország, mert ellenőrizni tudják  járványügyi szempontból a gócokat, amelyek a napi új eseteket adják. (Csütörtökön a 45 új magyarországi fertőzött közül 11 volt budapesti, 9 szabolcsi, 8 Hajdú-Bihar megyei, 7 veszprémi, 3 Jász-Nagykun-Szolnok megyei, 2-2 csongrádi és Pest megyei, 1-1 zalai, borsodi és Bács-Kiskun megyei.)

A főorvos szerint egyelőre elegendők a jelenlegi szigorító intézkedések. „Ahogy jelenleg a járványügyi helyzet áll, az iskolák biztonsággal megnyithatók, de azt senki nem tudja, mi lesz jövő héten vagy utána. Elképzelhető, hogy úgy járunk, mint Szlovákia, ahol már annyi eset van, mint márciusban, de ez még nem biztos” – tette hozzá. Szlávik szerint nagyon kell figyelni arra, hogy ha valaki olyan országból jön, ahol nagyon magas a fertőzöttek száma, akkor tartsa be a karanténintézkedéseket. 

Kitért az orosz vakcinára is, aminek a bejelentése őt a világűr meghódításáért folyatott orosz–amerikai harcra emlékezteti. „Erőfitogtatásnak érzem” - mondta az infektológus, aki szerint az orosz hatóságok túl korán, a tesztek lezárása előtt engedélyeztették ezt az oltóanyagot, és most úgy érzik, ők győztek. Osztja a tudományos világ véleményét arról, hogy ha az elmúlt néhány hétben kezdték meg a vizsgálat harmadik fázisát – a több ezer emberen placebo és valódi oltóanyaggal végzett kísérleteket –, azoknak nem lehet meg ennyi idő alatt az eredménye, és nem lehet ennyi idő alatt törzskönyvezni az oltóanyagot. Egészen biztos, hogy ez egy előtörzskönyvezés, ami megelőlegezi a gyógyszer hatékonyságát – mondta. Az oltóanyagok tesztelésnek az a fázisa, ami még az oroszok - és a világ többi vakcinafejlesztője - előtt áll, több hónap. 

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem