Brazil őslakosok torlaszoltak el egy amazóniai autópályát, mert az állam nem védi meg őket a koronavírustól

külföld
2020 augusztus 17., 16:55

A hatóságokat okolják a brazíliai kajapó törzs tagjai, amiért négy társuk meghalt a koronavírus miatt, és még többen megfertőződtek. Azt mondják, kívülről vitték be hozzájuk a vírust, amit központi korlátozással kellett volna megakadályozni, írja az AP.

photo_camera Fotó: CARL DE SOUZA/AFP

Ezért hétfőn a nagyjából 400 fős törzs több tucatnyi tagja állta el az autók útját egy forgalmas amazóniai autópályán, közel Novo Progresso városához. Tiltakoztak a megfelelő orvosi ellátás, a védőeszközök és a koronás betegek lélegeztetésére alkalmas ágyak hiánya miatt.

Doto Takakire, a törzs egyik vezetője szerint nincs elég egészségügyi dolgozó a helyzet kezelésére. „Sürgős segítségre van szükségünk a járvány közepén” - mondta, és higiéniai eszközöket, maszkokat követelt. „Ha a kormány tenné a dolgát, most nem itt tartanánk.”

photo_camera Fotó: JOAO LAET/AFP

A tüntetők azt ígérték, addig blokkolják a forgalmat, amíg a hatóságok nem ülnek le velük tárgyalni. Ezután kiosztottak köztük néhány maszkot, megmérték a lázukat, és az őslakos közösségek egészsgégügyi ellátásért felelős állami szerv azt ígérte, tanítani fogják a törzs tagjait, hogyan védhetik meg magukat a fertőzéstől.

A hivatalos adatok szerint eddig húszezer őslakos ember fertőződött meg Brazíliában a koronavírus miatt, és legalább 338-an meghaltak, de a szakértők szerint a valós szám ennél sokkal magasabb lehet. Az APIB nonprofit szervezet az őslakos vezetők beszámolóira támaszkodva több mint 25 ezer fertőzöttről és 678 áldozatról beszél. Brazília a világ második legfertőzöttebb országa, ahol Jair Bolsonaro kezdettől fogva bagatellizálja a vírus jelentőségét.

photo_camera Fotó: CARL DE SOUZA/AFP

A New York Times júliusban közölt részletes riportot arról, hogy az amazóniai térségben még viszonylag elszigetelt településeken is olyan eséllyel fertőződnek meg az emberek, akár New Yorkban.

A kajapók nemcsak a járvány miatt háborodtak fel, hanem kártérítést szeretnének azért is, mert a területük közelében utat építettek, illetve vasutat is terveznek a szójabab és a kukorica szállítására. A központi kormány egyelőre erre sem reagált.

photo_camera Fotó: CARL DE SOUZA/AFP