További 30 embernél mutatták ki a koronavírust

Egészségügy
2020 augusztus 17., 07:04

A központi járványoldal adatai szerint hétfőre 30 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4946 főre nőtt az itthon beazonosított fertőzöttek száma.

A legtöbb új fertőzött budapesti (12), 4-en Fejér megyeiek, 3-an Bács-Kiskun megyeiek, megyénként 2 fertőzöttet találtak Vas, Pest, Veszprém illetve Hajdú-Biharban. 1-1 esetet regisztráltak Borsodban, Tolnában és Szabolcsban.

A halottak száma változatlanul 608 fő, 3630-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 708 fő. (Egy nappal korábban 39 embernél azonosították a fertőzést, az aktív fertőzöttek száma akkor még csak 685 volt.)

Az aktív fertőzöttek 32 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 43 százaléka budapesti. 62 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

photo_camera Fotó: koronavirus.gov.hu

Az Operatív Törzs szerint az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek.

A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését.