Hivatalos: Ha a tehén fenekére szemet festenek, kevésbé vadássza le az oroszlán és a leopárd

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Egy csapat biológus kutató a Nature című folyóiratban közölt tanulmányában írta le, hogy tudományosan bizonyítható, miszerint az afrikai szavannán legeltetett teheneket tényleg megvédi a nagyragadozóktól - főleg oroszlántól, de a leopárdtól is - ha a pásztorok a Babar-módszerrel próbálkoznak. 

A tudománytörténet legaranyosabb szemléltető ábrája a tanulmányból.

 Vagyis ha a mesekönyv elefántok vs orrszarvúk háborújában alkalmazott módszerrel szemeket festenek a tehenek fenekére. 

A kísérletsorozatot és olyan észak-botswanai területen végezték, ahol a helyiek hagyományosan kisebb, vagyis maximum 60 példányt számláló gulyákban, szabadon tartanak marhákat, de ahol a nagyragadozók a szabályozott vadászat révén olyan értékesek, hogy mindenkinek a lehetőleg konfiktusmentes együttélés az érdeke. Errefelé hagyomány a tehénseggszemfestés, a biológusok azt vizsgálták, hogy ez csak remek insta-fotók készítésére jó, vagy tényleg működik. 

A válasz: tényleg működik. Ugyanakkor az is kiderült, hogy ha nem felismerhető szemet, hanem elnagyolt ikszeket pingálnak a hatalmas farpofákra, a trükk még mindig kimutathatóan több marhaéletet ment meg. Ez a kísérlet arra nem tudott választ adni, hogy a dolog pontosan miért is hat. Pedig nagyon komoly hipotézisek vannak erre is! 

  • Az elterelés-elmélet, ami szerint a szemek eltérítik a támadás irányát más testtájak felé, így az nem lesz a szokásos arányban halálos, 
  • a meghökkentés-elmélet, ami szerint a szemek a szokatlanságukkal zavarják meg a támadni készülő oroszlánt, 
  • És az “ez nem egy fenék, hanem egy baromi ronda másik oroszlán arca”-elmélet, ami szerint a ragadozó egy másik ragadozót vél meglátni a segg formátumú tükörben.