Cenzúrázni kezdték a tankönyveket Hongkongban

külföld
2020 augusztus 19., 06:58

A hongkongi könyvkiadókat arra utasították, hogy szedjék ki a tankönyvekből a hatalom szétválasztása kifejezést és távolítsák el a plakátokkal tüntetők képeit.

Hongkongban az oktatást szabályozó hatóság tavaly ajánlotta fel azt a lehetőséget a könyvkiadóknak, hogy felülvizsgálat céljából benyújthatják a tankönyveiket. Hat könyvkiadó önként be is nyújtotta, és erős cenzúrát kaptak válaszul. Ez nem annyira meglepő, mert Kína júniusban fogadta el az új nemzetbiztonsági törvényt, ami Hongkong függetlenségét hivatott felszámolni.

A most cenzúrázott tankönyveket használtak például az egyetemeken is, ahol a szabad bölcsészetet tanulnak, és a tankönyveket az egyetem választhatja meg a kormány ajánlása nélkül. Azonban a liberális könyvek szemet szúrtak néhány Kína-támogatónak, akik szerint a könyvek túlzott elfogultak voltak.

Ennek köszönhetően a felülvizsgálat során eltávolították a hatalom szétválasztása kifejezést, és plakátokat tartó tüntetőkről készült képek mellett kiszedették a Lennon-fal illusztrációját is, ami a szólásszabadság és a béke jelképe. Legalább egy könyvhöz pedig egy olyan szövegrészt is hozzátoldottak, miszerint ha a tüntetők törvényt sértenek, akkor jogilag elszámoltathatóvá válnak.Cheung Yui Fai, a Szakmai Tanárok Szövetségének tagja szerint a tankönyvek mostani változata nem ad valós képet, márpedig ők azt szeretnék, ha a hallgatóik teljes képet kapnának a szociális problémákról beleértve ebbe a kormánypárti és a kormánykritikus hangokat is.

Cheung szerint azonban további cenzúra várható a könyvekre nézve, ugyanis ezt a hat könyvet még a nemzetbiztonsági törvény meghozatala előtt vizsgálták felül és nem annak szellemében. (Guardian)