Ezrek vonultak a hongkongi utcákra, máris élesítették a nemzetbiztonsági törvényt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Egy nappal azután, hogy a kínai parlament elfogadta a hongkongi nemzetbiztonsági törvényt, hét embert máris az új szabályok megsértésével vádolnak, több száz tüntetőt pedig letartóztattak, írja a BBC. Utóbbiak számát 300-ra teszi a South China Morning Post. (Frissítés, 15:55: A tudósítások szerint mostanra nagyjából kiürültek az utcák, a rendőrség szerint kilenc tüntetőt vádolnak a nemzetbiztonsági törvény megsértésével.)

Fotó: Yat Kai Yeung/NurPhoto via AFP

A törvényt gyorsított eljárásban fogadták el kedden, hogy még a hongkongi brit uralom végének szerdai évfordulója előtt életbe léphessen. Az 1997-es hatalomátadás emléknapján ugyanis rendszerint nagy demokráciapárti tüntetéseket tartanak. Ez most sem volt másképp, 

szerdán több ezren gyűltek össze az utcákon demokráciát és függetlenséget követelő transzparensekkel, a rendőrség azonban a járványveszélyre hivatkozva vízágyúval, könnygázzal és paprikasprével oszlatta a tömeget.Eközben a rendőrök ilyen zászlókkal figyelmeztették az embereket, hogy amit csinálnak, az új törvénybe ütközhet:

Letartóztattak egy férfit is, aki „Független Hongkongot” (Hongkong Independence) feliratú zászlóval jelent meg az utcán, bár a hírek szerint apró betűkkel odabiggyesztette az elejére, hogy „ne” (no to). Egyelőre nem tudni, őt megvádolják-e a nemzetbiztonsági törvény megsértésével. 

A rendőrség arról számolt be, hogy „éles tárgyakkal felszerelt lázongók” karon szúrtak egy rendőrt, a szemtanúk közül pedig senki sem ajánlotta fel a segítségét. 

Az új törvény szigorúan korlátozza az elvben autonóm területen élők jogait, mostantól ugyanis kínai bírókat delegálhatnak a hongkongi bíróságokra, kínai erőszakszervezetek pedig irodákat nyithatnak a városban. Illegálissá tették az elszakadási törekvéseket, a felforgatást a terrorizmust és az idegen erőkkel való összejátszást is. 

Fotó: Yat Kai Yeung/NurPhoto via AFP

Az ilyen tág büntetési kategóriák széles körben alkalmazhatók a hongkongiakkal szemben, akikre akár életfogytig tartó börtönt is kiszabhatnak. Ráadásul abban sem reménykedhetnek, hogy a helyi szabályok megvédik őket, a nemzetbiztonsági törvény ugyanis elsőbbséget élvez minden, annak ellentmondó helyi törvénnyel szemben. 

Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán azt mondta, a kormány korábbi ígéretének megfelelően

lehetővé teszi a nagy-britanniai tartózkodást és munkavállalást azoknak a hongkongiaknak, akiknek brit tengerentúli útlevelük van, hogy végül brit állampolgárságot szerezhessenek.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó