A koronavírus miatt idén kevésbé fogyasztottuk túl a Föld erőforrásait

klímaváltozás
2020 augusztus 21., 12:25

A koronavírus-járvány következtében visszaesett annak üteme, ahogy az emberiség évről évre feléli a Föld erőforrásait, állítják a kérdéssel foglalkozó kutatók. A Guardian cikke szerint ezért a túlfogyasztás napja, azaz az a nap, amikor az emberiség kimerítette a Föld éves megújuló erőforrásait, idén tavalyhoz képest három héttel később jön el: július 29-e helyett augusztus 22-én.

A nemzetközi Global Footprint Network kutatása szerint a járvány okozta korlátozások miatt 9,3 százalékkal mérséklődött az emberiség ökológiai lábnyoma a tavalyi év azonos időszakához képest. De attól még így is messze vagyunk, hogy elég legyen számunka a földnyi erőforrás, jelenleg is 1,6 Földre lenne valójában szükség, hogy az emberiség jelenlegi életmódja fenntartható lehessen.

A Global Footprint Network vezetője, Mathis Wackernagel szerint ugyan az idei adatok bátorítóak, de sokkal több előrelépésre lenne még szükség, ráadásul tervezett, nem pedig katasztrófa okozta változtatásokra.

A túlfogyasztás napjának három hetes elcsúszása a legnagyobb éves váltás a számítások kezdete, azaz az 1970-es évek óta: azóta az egyre növekvő fogyasztások miatt évről évre előrébb kúszott a dátum. Wackernagel szerint az emberiség gyakorlatilag egy piramisjátékot hozott létre, a jövő generációk kárára, hiszen folyamatosan éljük fel a jövő generációk erőforrásait.

Kisebb visszaesések már korábban is előfordultak, a 2008-as válság például öt nappal tolta vissza a túlfogyasztás napját.

Az idei visszaesésbe sokat számított, hogy jelentősen visszaesett a széndioxid-kibocsátásunk, illetve a járvány következtében mérséklődött az ipari erdőgazdálkodás tevékenysége is.