Az angol tisztifőorvos szerint nagyobb kárt okoz a gyerekeknek, ha nem térhetnek vissza az iskolákba, mintha elkapnák a koronavírust

oktatás
2020 augusztus 23., 08:57

Nincs kockázatmentes megoldás, de a gyerekeknek jobb, ha újra mehetnek iskolába szeptembertől - nyilatkozta a brit kormány egészségügyi tanácsadója, Chris Whitty.

A BBC által idézett professzor, aki Anglia tisztifőorvosa is, azt mondta, hogy nagyobb károkat okoz a gyerekeknek, ha nem nyitnak ki az iskolák, mintha esetleg elkapnák a vírust.

Whitty érvei:

  • a gyerekeknél kevésbé súlyos tünteti vannak a koronavírusnak, kevesebben kerülnek kórházba és az áldozatok között is kevesebb a gyerek és a fiatal
  • hosszabb távon mentális és fizikai betegségeket okoz, ha a gyerekek nem járhatnak iskolába
  • gyerekek kevésbé adják át a vírust felnőtteknek, mint a felnőttek egymásnak

A professzor szerint a távolságtartási, tisztasági és higiéniés szabályok betartásával a kockázatok jelentősen csökkenthetők, bár nem lehet elérni a teljes biztonságot.

A kockázatok nagyobbak a szülőknél, akik találkozhatnak egymással az iskolák előtt, de leginkább a munkahelyükön fertőzhetik meg egymást, ahová visszatérhetnek, ha a gyerekek újra járnak iskolába.

És ott vannak a tanárok is. Az ő esetükben is nagyobb kockázatot jelent, hogy egymást fertőzik meg, minthogy gyerekektől kapják el a vírust, ezért nekik különösen oda kell figyelniük a szabályok betartására.

Whitty egyébként nem bízik abban, hogy még az idén lenne vakcina, mert annak tesztjéhez több idő kell.

Az egészségügyi világszervezet,a WHO egyébként most adott ki ajánlást arról, hogy a 12 évnél idősebb gyerekeknek is maszkot kellene viselniük abban az esetben, ha környezetükben nem biztosítható az egyméteres távolság az emberek között, és nagy a fertőzésveszély.

A 6 és 11 év közöttiek maszkviselése aszerint ajánlott, hogy mekkora a fertőzésveszély a környezetükben, a gyerek képes-e hatékonyan viselni a maszkot, tudja-e ezt felnőtt ellenőrizni, és hogy áll-e rendelkezésre elegendő maszk - teszik hozzá.

A WHO szerint azt is figyelembe kell venni, hogy a maszkviselés hogyan befolyásolja a gyerek tanulását, lelki-társadalmi fejlődését, és hogy kerül-e kapcsolatba olyan emberekkel, akiknél nagy kockázata van a súlyos megbetegedésnek. Az öt éven aluli gyerekeknek nem kell maszkot viselniük.

Bizonyos vizsgálatok eredményeiből arra lehet következtetni, hogy az idősebb gyerekek nagyobb valószínűséggel adják tovább a fertőzést, mint a fiatalabbak, de több vizsgálatra van szükség a gyerekek és a felnőttek átadóképességének megállapítására - írták.

Arról, hogy az iskolák újranyitása mennyire biztonságos és milyen kockázatai vannak, nemrég írt a Qubit:

link Forrás