Több mint ezer emberen tesztelték Lipcsében, hogyan lehetne biztonságos koncerteket tartani

szórakozás
2020 augusztus 23., 10:02

Több mint ezer ember vett részt szombaton abban a kísérletben, ahol egy lipcsei csarnokban tesztelték, hogyan lehet biztonságos koncerteket szervezni a járvány idején. Mivel eddig nem lehetett felmérni, pontosan mekkora a kockázata egy-egy nagyobb zárttéri előadásnak, a koronavírus megjelenése óta szinte az egész iparág leállt.

Tim Bendzko
photo_camera Tim Bendzko Fotó: HENDRIK SCHMIDT/dpa Picture-Alliance via AFP

Az eseményen fellépő Tim Bendzkónak tulajdonképpen nem is egy, hanem három koncertet kellett tartania. A szünetekben pedig a közönség kivonult a csarnokból, hogy átrendezzék a helyszínt. Minden blokkban más-más szabályok voltak érvényben. A lipcsei koncerttel azt szerették volna megvizsgálni, hol vannak azok a pontok, ahol az emberek a leggyakrabban érintkeznek.

A kísérletben 1400 ember vett részt, csak az jöhetet, csak olyan 18 és 50 év közöttiek jöhettek, akiknek nincs tüdő- vagy szívbetegsége. És nem az volt a cél, hogy a vírust elterjesszék a résztvevők között, ezért a kísérlet előtt két nappal mindenkinek váladékmintát kellett leadnia. Ezek között egy pozitívat találtak.

photo_camera Fotó: HENDRIK SCHMIDT/dpa Picture-Alliance via AFP

Minden résztvevő kapott egy jeladót, amin keresztül a kutatók követhetik, melyik területen hány kontakt jött létre. Ugyanúgy vizsgálták az előteret, ahogy a vécéket és a nagytermet is.

photo_camera Fotó: HENDRIK SCHMIDT/dpa Picture-Alliance via AFP

valamint a nézők FFP2-es védőmaszkokat is kaptak, a kezüket pedig olyan szerrel fertőtlenítették, ami az UV-fényben fluoreszkál, így azt is látták, milyen felületeket tapogattak össze.

Az első koncert szabályai hasonlítottak a leginkább arra, ahogy a rendezvények a Covid előtt kinéztek: csak két bejáraton lehetett bejutni, a nézők szorosan egymás mellett ültek, és az egész épületben szabadon mozoghattak. Enni és inni is szabadon lehetett.

photo_camera Fotó: HENDRIK SCHMIDT/dpa Picture-Alliance via AFP

A második koncertnél már négy bejárat volt, mindenki csak a kijelölt helyen léphetett be. A nézőket pedig úgy ültették le, hogy köztül egy hely mindig szabadon maradt. A harmadik körben pedig minden csoport között 1,5 méter távolságot kellett hagyni. A küzdőtéren csak minden negyedik helyet lehetett elfoglalni, és egyszerre csak két együtt érkező ember ülhetett egymás mellett. Inni csak végszükség esetén lehetett, enni pedig csak a csarnok előtt, megfelelő távolságtartással.

A kísérlet végén minden résztvevő kapott egy oklevelet arról, hogy kivették a részüket a világ megmentéséből. Az első eredmények október elejére várhatók, ekkor derül ki, hogy az egyes forgatókönyvek milyen kockázattal járnak. (Spiegel)