Július óta használnak egy koronavírus elleni vakcinát Kínában

külföld
2020 augusztus 24., 06:59

Egészségügyi dolgozók és határőrök körében már júliusban engedélyezték egy koronavírus elleni vakcina használatát Kínában. Ezt az illetékes állami kutatóintézet vezője ismerte el az állami médiában, de arról nem beszélt, eddig hány embernek adták be az oltást, és arról sem, hogy melyik vakcináról van szó, írja a Guardian.

A törvény mindenesetre lehetővé teszi, hogy egészségügyi vészhelyzet esetén olyan vakcinát is használjanak, amit még nem hagytak jóvá teljesen. Mivel a világon egyelőre nem létezik olyan vakcina, ami minden tesztelési fázison átment volna, és biztonsággal lehetne széles körben alkalmazni, ebben az esetben is csak ilyen vakcináról lehet szó.

Ápoló a Sinovac Biotech vakcinájával a brazíliai Porto Alegrében 2020. augusztus 8-án.
photo_camera A SinoVac által fejlesztett vakcina is a III. tesztelési fázisban van Fotó: Silvio Avila/AFP

Az Egészségügyi Világszervezet több mint 170 oltóanyag fejlesztéséről tud a világban, ezek közül néhány már a III. tesztelési fázisban tart, vagyis több ezer alanynak adják be őket, hogy megbizonyosodjanak a hatékonyságáról és a biztonságáról. A kínai kormány júniusban két ilyen oltóanyag teszteléséhez toborzott önkénteseket.

Az állami tulajdonú China National Biotec Group azóta az Emirátusokban, Bahreinben, Peruban, Marokkóban és Argentínában, összesen húszezer emberen tesztel egy lehetséges vakcinát. A SinoVac és a CanSino Biologics pedig Oroszországban, Indonéziában és Brazíliában végzi a teszteket.