Nagyon nagy baj lesz az amerikai adósságból

gazdaság
2020 augusztus 25., 02:02

Agyonnyomja az amerikai gazdaságot a teljesen kezelhetetlenné váló adósságállomány – véli a legendás, multimilliárdos befektető Leon Cooperman. Cooperman a Bloomberg TV-nek nyilatkozott, és szavait hétfőn minden jelentős amerikai gazdasági hírforrás idézte.

Az amerikai adósság év végére elérheti a 27 000 milliárd dollárt (jelenleg 25 000 milliárd körül lehet), és eszeveszett tempóban emelkedik. Az emelkedés mértéke jóval gyorsabb a gazdaság növekedésénél, ezt még a világ legnagyobb gazdasága sem lesz képes kinőni vagy ledolgozni – figyelmeztetett a befektető. „Ki fizeti a cechet, ha vége a bulinak?” – kérdezte Cooperman.

Cooperman szerint a Federal Reserve, az Egyesült Államok központi bankja 2008 óta mesterségesen élénkíti a gazdaságot az alacsony kamatszintekkel, mára pedig „spekulatív óriásbuborékot” hozott létre.

Leon Cooperman a Bloomberg TV-ben.
photo_camera Leon Cooperman a Bloomberg TV-ben.

A kormány és a Fed önti a pénzt a koronavírusválság sújtotta gazdaságba, és ennek a pénznek a jelentős része tőzsdei spekulációkba vándorol. A technológiai részvények árfolyamát jelző NASDAQ index hétfőn történelmi rekordot döntött, 11 462,05 pontig emelkedett, de csúcsot döntött a múlt héten az S&P 500 index is. A nagy befektetőcégek elemzői az elmúlt napokban sorra adták ki a figyelmeztető közleményeket: a részvényárak teljesen elszálltak, napokon/heteken belül jöhet a korerekció, akár egy nagy összeomlás.

Elrettentő példaként szokták említeni az elektromos hajtású kamionok gyártására készülő cég, a nevét és imázsát is erősen a Teslától nyúló Nikola Corporation példáját, amelynek tőzsdei értéke – nem függetlenül a Tesla papírjainak hihetetlen száguldásától –

a napokban elérte a 15 milliárd dollárt, miközben idei árbevétele körülbelül 80 000 dollár volt, amelynek fele abból jött, hogy a vezérigazgató házára napelemet szereltek.

De nem csak a részvényeket vásárolják úgy, mintha kötelező lenne, szinte minden egyéb befeketésre alkalmas eszköz ára emelkedik: az arany, az ezüst, a Bitcoin (és más kriptopénzek), az olaj ára is.