Franciaországban két évre meghosszabbítják a koronavírus miatti bértámogatást a rászorulóknak

külföld
2020 augusztus 26., 17:13

A koronavírus-járvány miatti csökkentett munkaidős foglalkoztatás állami támogatását a francia kormány a jelenlegi feltételek mellett legalább november 1-ig szavatolja a nehéz helyzetbe került munkahelyeken, és további két évre meghosszabbítja a rászorulóknak - jelentette be szerdán Jean Castex miniszterelnök.

A részmunkaidős foglalkoztatás félévre korlátozott állami bérkiegészítése a kormány júliusi döntése alapján eredetileg október 1-től csökkent volna, az eddig 84-ről 72 százalékra.

„Azon vállalatoknak, amelyek még mindig tartós termelési csökkenéssel küzdenek, a kiegészítés a jelenlegi feltételek mellett legalább november 1-ig rendelkezésre áll” - mondta a kormányfő a francia munkáltatók szövetsége, a Medef nyári egyetemét megnyitó beszédében. Jean Castex jelezte, hogy „a legérintettebb ágazatok közül is a legérintettebbek” a kultúra, a sport, a turizmus és a rendezvényszervezés. Ezekben a szektorokban a bérkiegészítést az év végéig a jelenlegi feltételek mellett szavatolja a kormány.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a tartósan csökkentett részmunkaidős foglalkoztatás július vége óta érvényben lévő új szabályozása a vállalatoknak maximálisan negyven százalékos munkaidő-csökkentést tesz lehetővé az ágazatonkénti megállapodásnak megfelelően 6 és 24 hónap közötti időtartamra.

A kényszerszabadság idején a munkavállaló vagy a nettó fizetése 84 vagy a bruttó 70 százalékát kapja meg az államtól, ami nem haladhatja meg a minimálbér 4,5-szörösét. Miután a munkaidő-csökkenés maximum 40 százalékos lehet, minden bejelentett munkavállaló megkapja nettó fizetése legalább 93 százalékát.

A munkaügyi tárca adatai szerint júliusban a magánszektorban mintegy 2,4 millió munkavállaló kapott állami bérkiegészítést, ami 2 millióval kevesebb, mint júniusban.

A miniszterelnök elmondta, hogy a recesszió leküzdésére összeállított 100 milliárd eurós gazdaságösztönző csomagból, amelynek részleteit szeptember 3-án ismerteti, legalább 25 milliárd eurót a kis- és középvállalatok támogatására szán a kormány, amely szeretné megőrizni az egyensúlyt a nagyvállalatok és a kisebb vállalkozások között a támogatási rendszerben. Jean Castex azt is jelezte, hogy 2021-től évi 10 milliárd euróval csökkennek a vállalkozások számára a forgalmi adók. (MTI)