Sikkaszthatott az egészségügyi védőfelszerelések beszerzésénél, felfüggesztették a Rio de Janeiró-i kormányzót

külföld
2020 augusztus 28., 20:19

A brazil legfelsőbb bíróság pénteken ideiglenesen felfüggesztette hivatalából Wilson Witzel Rio de Janeiró-i kormányzót, akit sikkasztással gyanúsítanak a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló egészségügyi szolgáltatások és védőfelszerelések beszerzésével kapcsolatban - írja az MTI.

A világ egyik legsúlyosabban érintett régiójában, Latin-Amerika országaiban - Brazíliában, Peruban, Ecuadorban és Mexikóban - komoly vizsgálati hullám indult a járvány kezelése körül kialakult korrupció miatt.

Witzelt 180 napra függesztették fel hivatalából, amit a politikus „politikailag motivált cirkusznak” nevezett, amit a Bolsonaro családdal kapcsolatban álló egyik ügyész kezdeményezett - Witzel állítása szerint a volt egészségügyi miniszter hamis tanúvallomása alapján.

Wilson Witzel eredetileg Jair Bolsonaro elnök szövetségese volt, de a koronavírus járvány kezelését illetően összeszólalkozott vele és időközben a szélsőjobboldali államfő legfőbb bírálójává lépett elő, olyannyira, hogy sokan Bolsonaro kihívóját látják a 2022-es elnökválasztáson a volt bíróban.

Witzellel szemben egyébként egy hivatali elmozdítását célzó eljárás is folyamatban van az állítólagos sikkasztás miatt. A bírósági döntéssel összefüggésben a brazil szövetségi rendőrség pénteken 72 házkutatást tartott a gyanúba keveredett politikus szövetségeseinél és 17 embert vett őrizetbe.

A szövetségi ügyészség májusban azzal vádolta meg Witzelt és feleségét, Helenát, hogy kiterjedt bűncselekményt követtek el, amelyben ügyvédi irodájukon keresztül pénzt kaptak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos állami megrendelést elnyert egyik vállalattól. Witzel tagadja a vádakat.