Müller Cecília megszólalt: Be kell tartani az alapvető higiénés szabályokat!

2020 augusztus 30., vasárnap 13:17

Bár vasárnap rekordot döntött az új fertőzöttek száma Magyarországon, az országos tisztifőorvos sajtótájékoztató helyett telefonon nyilatkozott a járványhelyzetről az MTI-nek.

„Egy hete folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, de az elhunytak száma szinte változatlan, csak egy-egy esetet regisztrálnak,”

mondta Müller Cecília. Az alacsony halálozási arányt azzal magyarázta, hogy most leginkább a fiatalok körében terjed a vírus, ezért a betegség lefolyása jellemzően enyhe. Kijelentette: a megbetegedések száma az egész világon emelkedik, a járvány második hullámának idejét éljük.

„Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 292 új fertőzöttet regisztráltak. Az esetszámok főként a külföldről való behurcolás és a közösségi terjedés miatt emelkednek, ezért szeptember elseje után meg kell akadályozni a behurcolást, és fontos, hogy csak egészséges ember menjen közösségbe,”

mondta. Müller végül felhívta a figyelmet, hogy megnőtt az egyéni felelősség a járvány elleni védekezésben. Továbbra is be kell tartani az alapvető higiénés szabályokat, mert azok fontosak a vírus terjedésének megakadályozásához. A maszkviselés az üzletekben és a közösségi közlekedésben kötelező, de mindenhol javasolt, ahol nem tartható a másfél méteres távolság.