Halálos adag fájdalomcsillapítót adtak egy betegnek a János kórházban

bűnügy
2020 szeptember 01., 16:31

Sajnálja, ami történt, de tiszta a lelkiismerete, mondta az az orvos a bíróságon, akit egy idős beteg halálra miatt kollégájával együtt pénzbírságra ítéltek Budapesten. Az RTL Klub Híradójának beszámolója szerint az ápoló sem ismerte el a felelősségét a Budai Központi Kerületi Bíróság keddi ülésén.

A vádirat szerint öt évvel ezelőtt a János kórházban két orvos úgy rendelt el fájdalomcsillapító terápiát egy szívelégtelenség miatt kórházban fekvő idős beteg részére, hogy azt nem tüntették fel a kórházi lázlapon, továbbá egyikük nem tájékoztatta az éjszakai műszakot átvevő társát arról, hogy a beteg már kapott fájdalomcsillapítót.

Az ápoló az éjszakai műszakban anélkül adott be további fájdalomcsillapítót a fájdalomra panaszkodó, kiabáló betegnek, hogy erről az ügyeletes orvossal konzultált volna. Később pedig az orvos által elrendelt egy ampulla helyett kettőt adott be. A beteg aznap éjjel meghalt.

Az elsőfokú bíróság az egyik orvost 500 ezer, a másikat 400 ezer, míg az ápolót 320 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a büntetőper másodfokon folytatódik.