Orbán csak annyi kérdezett Simonkától: Hogy bírja?

politika
2020 szeptember 09., 10:30

Beszélt Orbánnal a büntetőügyéről, árulta el a Simonka György a Pesti Srácoknak adott hosszú interjújában. A költségvetési csalással gyanúsított Békés megyei országgyűlési képviselő beszámolója szerint februári találkozójuk közben Orbán Viktor "csak annyit kérdezett, hogy hogyan bírom."

„Azt mondtam neki, hogy most már egyre jobban. Sőt, az az igazság, hogy erőt ad az, hogy hosszú évek egyoldalú támadásai után végre lehetőséget kapok arra, hogy bebizonyítsam az ártatlanságomat, és megszólalhatok. Persze most is ügyelnem kell arra, hogy még véletlenül se befolyásoljam az eljárást a szavaimmal,”

mondta Simonka. A képviselő elmondása szerint tehát a miniszterelnök nem kérte számon párttársát, hogy mégis hova tűntek a milliárdok. Arra a kérdésre, hogy 2022-ben a Fidesz jelölteként indul-e a választáson, Simonka azt felelte, hogy

„ezt nem én döntöm el. Ha a családom és a pártom is támogat ebben, akkor igen. Az országgyűlési képviselői mandátumom 2022-ig szól. Sosem érdekelt a pozíció. Engem csak az érdekelt, hogy hogyan tudnék a legtöbbet tenni az itt élő emberekért. Vissza fogom szerezni a tisztességem és a becsületem.”

Simonka Görgy Orbán Viktornál 2020-ban
photo_camera Fotó: Simonka György/Facebook

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly augusztusban bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Simonka György és 32 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat lényege szerint Simonka és társai tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az EU-tól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult. Az ügyészség gyanúja szerint a túlárazott beruházásokat végző vállalkozóknak a kifizetett ár 45 százalékát kellett visszaadni Simonkának készpénzben. A Simonka által okozott vagyoni kár több mint 1,4 milliárd forint.

Októberben kiderült, hogy az ügyészség Simonka felesége, Simonkáné Gábor Marianna és unokahúga, Tóth Renáta ellen is vádat emelt. A vád szerint Simonka György közeli családtagjaival és bizalmi embereivel létrehozott cégek közreműködésével olyan céghálót szőtt, amelynek célja fiktív beruházások során, a döntéshozókat megtévesztve, európai uniós és hazai költségvetésből vissza nem térítendő támogatások megszerzése.