Merkely: A felső légúti panaszokkal orvoshoz fordulók negyede koronavírusos

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

"Nagyon hosszú ideig nyugalom volt, egyetlen országban a világban nem volt ilyen hosszú ideig nyugalom májust követően, mint Magyarországon," de ennek vége, mondta a Semmelweis Egyetem rektora a XI. Népegészségügyi Konferencián csütörtökön. Merkely Béla hangsúlyozta: relatíve nagy számokkal indult meg a második a hullám az országban. 

Márciusban, az első hullám során, a felső légúti tünetekkel orvoshoz forduló páciensek 6 százaléka volt Covid-pozitív, a többiek más légúti fertőzést okozó kórokozóval küszködtek. Most ugyanez az arány 20-25 százalék,

érzékeltette a járvány jelenlegi nagyságát. Tehát minden negyedik felső légúti tünettel orvoshoz forduló koronavírusos. A Semmelweis Egyetem hallgatóin elvégzett tesztek eredményei azt mutatják, hogy a második hullám kezdetén a diákok két százaléka volt vírushordozó.

Az első hullámhoz képest a legnagyobb különbség, hogy most nem intézményi, hanem közösségi terjedés útján történnek a fertőzések, és az új esetek száma döntően a fiatal korosztályból kerül ki. 

„Amitől félünk, hogy átterjed az idősekre is, és akkor megnő a halálozás is,”

figyelmeztetett Merkely. Ezért kell a stratégiát most úgy megalkotni, hogy védjük az idősebb korosztályokat, tette hozzá. A rektor előadása végén egy érdekes tendenciára hívta fel a figyelmet: kor specifikusan vizsgálva csökken a halálozási arány. Mivel a vírus maga nem változott, szerinte ez annak köszönhető, hogy az orvosok egyre többet tudnak a betegség kezeléséről és hamarabb tudnak lépni.

„A korábbi "lélegeztetőgép nélkül nem megy az ellátás" szemlélettel szemben, most már a noninvazív légeztetést helyezzük az előtérbe. Tehát a célunk megakadályozni, hogy a beteg lélegeztetőgépre kerüljön,”

mondta.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem