"Jelentős és szokatlan" tömegtüntetésre készül vasárnap a belarusz ellenzék

külföld
2020 szeptember 11., 17:00

Tömegtüntetést szervez vasárnapra Minszkbe a belarusz ellenzék, jelentette a Nexta független hírportál a Telegram-csatornáján. "Ez a menet igen jelentős és szokatlan lesz" - írták a tüntetés szervezői. A múlt héten tízezrek, egyes becslések szerint talán százezren is tiltakoztak az augusztus 9-i választás hivatalos eredményei ellen, melynek végén a tüntetők egy része Aljakszandre Lukasenka elnök rezidenciájához vonultak.

A most vasárnapi, "Hősök menete" névre keresztelt felvonulást Marija Kalesznyikava, az őrizetbe vett ellenzéki vezető tiszteletére tartják. Kalesznyikavát azután vették őrizetbe, hogy amikor megpróbálták kitoloncolni Ukrajnába, a határon összetépte az útlevelét, hogy ezt megakadályozza.

"Nem engedjük meg, hogy a bűnösök azt higgyék, a fehéroroszok valaha is megbocsátják a bűneiket" - mondták a tüntetés szervezői.

Kalesznyikava letartóztatásával a választások után kirobbant tüntetések és az ellenzék koordinálására létrehozott koordinációs tanács hattagú elnökségéből már csak a Nobel-díjas író, Szvjatlana Alekszejevics van szabadon. Rá minszki otthonában európai országok diplomatái vigyáznak, abban bízva, hogy diplomáciai mentességükre tekintettel a belarusz karhatalom nem mer majd fellépni Alekszejevics ellen.

Belarusz ügye pénteken téma volt a visegrádi országok lublini csúcstalálkozóján is. A négy közép-európai ország, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfőinek találkozója után Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő bejelentette, hogy a következő EU-csúcson azt javasolják majd, hogy az EU adjon vízummentességet a belaruszoknak, és állítson össze az országot támogató segélycsomagot. Ez utóbbi mibenlétét az MTI a lengyel PAP hírügynökség és a Reuters jelentéseire is hivatkozó beszámolóiban nem fejtették ki bővebben, így nem tudni, hogy milyen formában és kinek kéne segélyt juttatni az országban, ahol még mindig az a Lukasenka van hatalmon, aki ellen a lengyelek által határozottan támogatott belarusz ellenzék tüntet.

A visegrádi országok közül Lengyelország a kezdetektől a belarusz ellenzéket támogatja. Magyarországnak az augusztus 9-i választás után hosszú ideig nem volt álláspontja, azóta a hivatalos tájékoztatás szerint "a lengyel álláspontot" támogatja. A cseh kormányfő, Andrej Babis pedig kifejezetten ellenezte, hogy a V4-ek vezetői Lublinban a belarusz ellenzék képviselőivel is találkozzanak, mert szerintük "közös álláspontot" kell előbb kialakítani az ügyben. (Via MTI)