Lemondott az ausztrál őslakosok szent barlangjait felrobbantó bányászvállalat vezérigazgatója

külföld
2020 szeptember 11., 04:22

Távozik posztjáról Jean-Sébastien Jacques, a Rio Tinto nemzetközi bányavállalat vezérigazgatója, illetve vele együtt a cég két további vezetője is. A vállalatvezetők ellen hónapok óta forrtak az indulatok, miután a Rio Tinto felrobbantott két barlangot Ausztráliában, mely az őslakos aboriginalok szent helye volt, és ahol a régészeti munkák alapján legalább 46 ezer éve folyamatos volt az emberi jelenlét.

A Rio Tinto közleménye szerint a vezetők közös megegyezéssel távoztak. A robbantás még májusban történt Juukan közelében, de azóta nagyjából folyamatos a felháborodás Ausztráliában, és az utóbbi időben már a cég részvényesei is tiltakozni kezdtek, a múlt héten például nem találták megfelelő mértékű büntetésnek, hogy az igazgatótanács a vezetők bónuszának csökkentésével reagált volna a kialakult helyzetre. Közben az ausztrál parlament egyik bizottsága is vizsgálódni kezdett, mert felmerült a gyanú, hogy a vállalat félrevezetőnek szánt bizonyítékokat tárt a testület elé. A három vezető azért rosszul nem fog járni, a hosszabb távú bónuszaikra mindannyian számíthatnak.

A Rio Tinto két olyan barlangot robbantott fel, melyek rendkívül fontos szerepet töltöttek be a közelben élő Puutu Kunti Kurrama és Pinikura törzsek életében. A vállalat pontosan tisztában is volt ezzel, hiszen a tervezett feltárás ellen évek óta tiltakoztak az aboriginal vezetők, ugyanakkor a cég úgy számolt, hogy a barlangok alatt 100 millió dollár értékben lehet vasérc.

A felháborodást látva aztán belső vizsgálat indult a cégnél, és végül a vezetők rövidtávú bónuszának csökkentéséről döntöttek, ezt viszont már a vállalat több jelentős részvényese sem nézte jó szemmel.

Ausztrál őslakos szervezetek üdvözölték a döntést, ugyanakkor szerintük törvénymódosításra is szükség lenne, mivel jelenleg teljesen a bányászvállalatok jó indulatára kell hagyatkozzanak, és csak reménykedhetnek benne, hogy nem fog hasonló eset előfordulni. (Guardian, BBC)