OECD-s elemzés mutatja meg, hogy mennyire rosszul fizetik a pedagógusokat Magyarországon

oktatás
2020 szeptember 11., 02:38

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentése alapján ír arról a Portfolio, hogy az OECD-országok közül Magyarországon az egyik legnagyobb szakadék az átlag diplomás fizetések, illetve a tanárok fizetése között: nálunk a tanárok legalább 30 százalékkal keresnek kevesebbet, mint az átlag diplomás fizetés.

Emellett nálunk tart a legtovább, míg egy tanár eléri pályája során a lehető legmagasabb fizetési szintet, a legtöbbeknek ez a nyugdíj előtti pár évben jöhet csak össze.

Az OECD „Education at a Glance 2020” című jelentése hosszan foglalkozik a tagországok oktatási rendszerével, a gazdasági lap pedig elsősorban a fizetésekre fókuszált cikkében: mint írják, az OECD által összevetett adatok alapján azt látni, hogy egy átlagos magyar tanár iskolatípustól függően 30-40 százalékkal keres kevesebbet, mint az átlag diplomások, ezzel Magyarország azon országok közé tartozik, ahol kiugróan nagy ez a szakadék.

A lap cikke szerint az óvodákban és a bölcsődékben mindössze a diplomás átlagbér 61%-át vihetik haza a dolgozók, míg az általános iskolában és a középiskolák alsó évfolyamain tanító tanárok bére 66%-a az átlag diplomás bérnek, a középiskola felső évfolyamain az arány már eléri a 70 százalékot. Az OECD-országok közül ennél csak az Egyesült Államokban és Csehországban látni nagyobb szakadékot.

Az átlagon felüli fizetés kevés országban jellemző, de azért van rá példa: Costa Ricában, Litvániában, Portugáliában és Németországban például a diplomás átlagbér felett visznek haza a pedagógusok. A Portfolio kiemeli azt is, hogy míg a többi országban átlagosan 78-80 százalék a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb tanári bérek között, nálunk 148-165%.

Az elemzés kitér arra is, hogy Magyarországon 42 év munka után érheti el a legmagasabb fizetési kategóriát egy tanár a középiskola alsó évfolyamain, míg mondjuk Ausztráliában, Új-Zélandon vagy Skóciában ehhez 8-10 év is elég lehet. Lengyelországban 20 év, Szlovéniában 25, míg a cseheknél 32 év.