Bill és Melinda Gates alapítványa szerint a koronavírus 25 évvel veti vissza a globális fejlődést

külföld
2020 szeptember 15., 07:53

A COVID-19 járvány egy sor, egymás hatását erősítő katasztrófát szabadított a világra, amelyek együtt évtizedekkel vetik vissza a szegénység és egyenlőtlenségek csökkentéséért tett globális erőfeszítéseket - ez áll Bill és Melinda Gates alapítványának legfrissebb jelentésében. A járványt és a vele járó katasztrófákat pedig csak akkor lehetne megállítani, ha a világ kormányai összefognának és globális választ adnának a járvány okozta egészségügyi, gazdasági és társadalmi válságra.

A világ jelenleg második leggazdagabb emberének és feleségének alapítványa évente előáll a Goalkeeper-jelentésével, amelyben azt vizsgálja, hogy hogy áll a világ az ENSZ 17 globális fejlesztési céljának teljesítésében. Az elmúlt évek jelentései mind elég pozitívak voltak, arról számoltak be, hogy ha nem is őrült sebességgel, de azért csökken a globális szegénység, egyre kevesebben halnak bele amúgy viszonylag könnyen elkerülhető betegségekbe, a nők és kisebbségek egyre kevésbé kiszolgáltatottak a többségnek. Az idei jelentés szerint viszont minden mérhető adat szerint

a koronavírus 25 hét alatt 25 év fejlődését tette semmissé.A járvány miatt annyi ország került egyszerre recesszióba, mint 1870 óta sohasem, ez a pedig elképesztő hatással van a legszegényebbekre. A mélyszegénységben élők száma például az 1990-es évek óta folyamatosan csökkent, a koronavírus okozta gazdasági válsággal viszont pár hét alatt 7 százalékkal nőtt az arányuk. A járvány miatt 37 millióval több ember van világszerte, akik kevesebb, mint napi 1,90 dollárból - kevesebb, mint 600 forintból - kell, hogy megéljenek,és 68 millió ember esett a napi 3,20 dollárnál meghúzott szegénységi küszöb alá.

A koronavírus miatt más mércével mérve is visszaeshet a fejlődés: drasztikusan nőhet a szegénység miatt növekedésben visszamaradott gyerekek száma, több nő halhat bele a szülésbe, és több ember fertőződhet meg olyan betegségekben, mint a malária, a tuberkolózis vagy az AIDS. A járvány pedig Melinda Gates szerint mind az országokon belül, mint azok között felerősített minden létező egyenlőtlenséget, legyen az gazdasági, faji vagy nemi alapú.

Bill és Melinda Gates szerint ha a világ országai nem tudnak összefogni a koronavírus elleni oltások fejlesztésében és terjesztésében, akkor helyzet csak tovább fog romlani. A Northeastern egyetem előrejelzése szerint ha az 50 leggazdagabb ország fölvásárolja az első 2 milliárd vakcinát, akkor kétszer ennyi halhat bele a koronavírusba, mint ha azokat a globális népességgel arányosan osztanák el a világon. Viszont egyelőre nincs túl sok jel arra, hogy lenne bármilyen nemzetközi együttműködés ezen a téren, sőt,

egyre inkább erősödik az "oltás-nacionalizmus"Pedig az összefogás gazdasági szempontból megérné: a globális gazdaság havonta nagyjából 500 milliárd dollárt veszít a járvány miatt, így minél előbb sikerül világszerte megállítani a járványt, annál hamarabb lehet ezt a folyamatot megfordítani.

Bill és Melinda Gates alapítványa - amely amúgy a járvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméletek egyik főszereplője - eddig 350 millió dollárt költött a koronavírus-járvány kezelésére.