Lengyelország 1 milliárd eurós támogatást kér az EU-tól Fehéroroszország újjáépítésére

eu
2020 szeptember 17., 17:25

Lengyelország azt szeretné, hogy az Európai Unió legalább 1 milliárd eurós (több mint 361 milliárd forintos) pénzügyi támogatást nyújtson Fehéroroszországnak az ország újjáépítésére az új „Marshall-terv” részeként – közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője hétfőn jelentette be, hogy Morawiecki a fehérorosz gazdaság felélénkítését célzó, új „Marshall-tervet” fog előterjeszteni a visegrádi csoport (V4) nevében a legközelebbi, szeptember 24-25-i EU-s csúcstalálkozón.

„A pénzalapnak valóban jelentősnek kell lennie (…) Legalább 1 milliárd eurót kell kitennie" – mondta a lengyel kormányfő Vilniusban a Saulius Skvernelis litván miniszterelnökkel tartott találkozója után.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szintén hozzájárulhatna az alaphoz, aminek a célja, hogy megtámogassa a fehérorosz valutát, stabilizálja az ország gazdaságát, és lehetővé tegye az országnak, hogy képes legyen önerőből kölcsönözni – közölte. A tervben szerepel az EU-s piacok megnyitása is a fehérorosz cégeknek, és a könnyebb vízumigénylés a fehérorosz állampolgároknak, hogy a fehérorosz gazdaságnak kevésbé kelljen az olcsó orosz energiára támaszkodnia – mondta.

Ellenzéki tüntetők a minszki Szabadságmeneten augusztus 16-án.
photo_camera Ellenzéki tüntetők a minszki Szabadságmeneten augusztus 16-án. Fotó: Viktor Tolocsko/Sputnik via AFP

Azt is mondta, hogy az EU-s piacok nem nyílhatnak meg az olyan üzletemberek előtt, akik „a szabadság ellen vannak, és támogatják a jelenlegi fehérorosz kormányt”. A tervet Litvánia és Lengyelország mellett Varsó visegrádi partnerei, Magyarország, Csehország és Szlovákia is támogatják.

A Rzeczpospolita napilap szerint a segélyt attól tennék függővé, hogy Aljakszandr Lukasenka tegye lehetővé a szabad elnökválasztást. (MTI)