Tapssal akadályozták meg az előadást a madridi operaház vendégei, mert úgy érezték, túl közel ültették őket egymáshoz

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Elmaradt vasárnap este a madridi Teatro Real operaházban Verdi Álarcosbáljának előadása, mert a közönség tapssal tüntetett a szervezés ellen. Sokan úgy érezték ugyanis, hogy a rendezők nem tettek eleget a járvány miatt indokolt távolságtartás követelményeinek, és túl közel ültették egymáshoz az embereket.

A társulat kétszer is elkezdte volna a darabot, de mindkétszer a tüntetés miatt le kellett állítani az előadást. Végül fel is adták a dolgot, és elmaradt az opera. A Guardian madridi tudósítójának beszámolója szerint szemtanúk arra panaszkodtak, hogy a szervezők egész sorokat töltöttek meg emberekkel, és nem voltak köztük üres ülőhelyek. 

Volt néző, aki arra panaszkodott, hogy főleg az olcsóbb székeknél nem figyeltek a szervezők arra, hogy kellő távolságba ültessék egymástól az embereket, és az előrébb lévő székeknél több volt az üres hely. Az operaház szerint csak a nézők egy kis csoportja tüntetett, és amúgy minden előírást betartottak, csak a jegyek 51,5 százalékát adták el, holott a madridi szabályok szerint 75 százalékát is értékesíthették volna a helyeknek. 

A szervezők igyekeztek csillapítani a kedélyeket, felajánlották az embereknek, hogy átülhetnek máshova, illetve aki kéri, annak a jegyárat is visszafizetik, de nem jártak sikerrel, voltak, akik ezután is tapssal állították meg az előadást. 

A spanyol fővárosban és a környező régióban elég súlyos a járványhelyzet, a napokban 850 ezer ember részére vezettek be korlátozásokat, de ennek ellenére a jelek szerint az operaház még fogadja a vendégeket. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!