A Nemzeti Színház elé vonultak az SZFE hallgatói, onnan üzentek Vidnyánszkyéknak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Hétfőn este a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház elé vonultak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói.  

Az épületben éppen Márai Sándor A kassai polgárok darabját játszották Rátóti Zoltán főszereplésével. Ő az egyik kuratóriumi tag, aki a minisztérium kinevezett az egyetem élére.  A színész korábban úgy nyilatkozott az egyetem átalakítása elleni tiltakozásról, hogy az „egy előre eltervezett politikai akció” és „nagyon üdvözítő lenne, ha mindannak az energiának egy részét, amit a Hallgatói Önkormányzat az ellenállásba fektet, át tudná konvertálni afelé, hogy mi az, amit közösen meg lehet csinálni.”

Kint is az ment, ami bent. A diákok szintén A kassai polgárokból adtak elő áthallásos részeket.

A Nemzeti azt írja az előadásról, hogy „Mi marad belőlünk, ha a művészi késztetést bensőnkből kiirtják, és bűnösségünk árnyékában szenvedhetünk tovább? Kik azok a mindenkori támadók, akik sorsunkat ily mód megpecsételhetik? És kik vagyunk mi, akik saját közösségünk védelmére kelünk? Márai darabja a 14. századi Kassára röpíti vissza a nézőt. De tévedés ne essék, ez a múlt csak ékköve az egyetemes időnek.”

Az SzFE diákjai szeptember 1-én foglalták el az egyetemet. Ennek az okairól készítettünk egy összefoglalót:

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót