Szándékosan lassíthatták az osztrákok a járványintézkedéseket a tiroli síparadicsomban, ami Európa gócpontjává vált

2020 szeptember 23., szerda 9:18

A hatóságok szándékosan lassíthatták a járványintézkedéseket gazdasági szempontok miatt, amikor Ischgl síparadicsomában márciusban kitört a járvány, jelentette be az osztrák Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (VSV).

Márciusban több skandináv ország is azt állította, hogy a fertőzöttjeik nagy része a tiroli faluból hazatérve betegedett meg. Először Izlandon figyeltek fel arra, hogy 15 hazatérő fertőzött utasból 14 Ischglben síelt, később pedig Norvégiában is megállapították, hogy a fertőzöttjeik negyven százaléka ott telelt.

Az 1600 lelket számláló kis falut az Alpok Ibizájaként is szokták emlegetni, az ott élők szinte kizárólag a turizmusból élnek, a fogyasztóvédelem szerint pedig épp ez lehetett az oka a késlekedésnek. Ugyanis hiába regisztrálták az első koronavírusost Ischglben már márciusban, a regionális állami egészségügyi hatóság kijelentette, hogy a széleskörű terjedés „meglehetősen valószínűtlen”.

Az egészségügyi szakértők azt gyanítják, hogy a vírus már egy hónappal korábban is keringhetett a faluban és környékén, mielőtt óvintézkedéseket hoztak. A fogyasztóvédelem becslése szerint mintegy 6000 ember kaphatta el a fertőzést a területen, akik aztán hazautazva szétterjesztették Európában a vírust.

A helyi kormánytisztviselők tagadták a vádakat, hogy a gazdasági szempontokat előnyben részesítették volna az egészségügyi szempontokkal szemben, mégis most több civil feljelentéssel kell szembenézniük. (WashingtonPost)