A koronavírus-fertőzöttek negyede huszonéves

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Kiderült néhány adat a koronavírus-fertőzöttek korosztályi megoszlásáról az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Ez alapján a fertőzöttek 

  • 14 százaléka 10-19 éves,
  • 25 százaléka 20-29 éves,
  • 14 százaléka 30-39 éves,
  • 16 százaléka 40-49 éves.

Ez összesen 69 százalék, a maradék 31 százalék tehát legalább 50 évesekből és 10 évnél fiatalabb gyerekekből áll. Müller Cecília tisztifőorvos ennél jobban nem ment bele a részletekbe.

A kérdéseinket ezúttal sem olvasták fel, ezekre szerettünk volna választ kapni: 

  • A szociális intézmények öt napon belül elvégzett két negatív eredményt adó PCR-teszthez kötik azt, hogy visszafogadjanak kórházban ápolt gondozottat. A tesztkapacitások leterheltsége miatt azonban most gyakran 3-4 napot is várni kell a tesztek eredményére, ezért sok gondozott végül a kórházban reked, ahol nagyobb a kockázata annak, hogy megfertőződjenek. Tervezik-e a tesztkapacitás növelését, vagy olyan antigén gyorstesztek használatát, amelyek akár 20 percen belül is eredményt adnak, és amilyeneket például Bajorországban már használnak az egészségügyi ellátásban?
  • Cukorbeteg olvasónk kérdezi, hogy érvényben maradt-e a tavaszi szabályozás, vagyis továbbra sem kell személyesen meghosszabbítani a repcepteket az inzulinra és a tesztcsíkokra?
  • Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint akkor megfelelő a tesztelési stratégia, akkor van kontroll alatt a járvány egy országban, ha az elvégzett tesztek kevesebb, mint öt százaléka pozitív. Magyarországon már a 11. napja nem teljesül ez a WHO-ajánlás. Miért nem tesztelünk többet?
  • Ha kiemelten fontos, hogy az iskolák működjenek, akkor miért nem kapnak elsőbbséget a gyanús tünetekkel a háziorvosuknál bejelentkező pedagógusok a tesztek levételénél és a minták kivizsgálásánál? Miért tart esetenként a teszteredmények levétele, illetve azok kiértékelése is több, mint egy hétig?
  • Hány intenzív terápiás szakápoló van az országban? Ők összesen hány lélegeztetőgépet tudnak egyidejűleg működtetni?

De a Fejér Megyei Hírlap kérdésére megtudhattuk például, hogy nem indokolt elengedni az óvodai fogmosásokat, még akkor sem, ha a gyerekek közben esetleg fröcskölnek. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót